Tekst objavljen: 27.04.2015 14:32        


Narodna banka Srbije (NBS) organizuje sutra konferenciju pod nazivom "Beogradska inicijativa - Rešavanje problematičnih kredita u Republici Srbiji", u saradnji sa Ministarstvom finansija i Svetskom bankom. 

Sutra skup NBS o rešavanju problematičnih kredita

Skup će okupiti predstavnike domaćeg javnog i privatnog sektora, kao i predstavnike relevantnih međunarodnih finansijskih institucija, MMF-a, Svetske banke, EBRD-a i Međunarodne finansijske korporacije, saopšteno je iz NBS.

Imajući u vidu da je visok nivo problematičnih kredita jedan od izvora sistemskog rizika u finansijskim sistemima velikog broja zemalja Centralne i Istočne Evrope, rešavanje tog problema nametnulo se kao jedan od nacionalnih prioriteta u velikom broju zemalja.

Efikasno rešavanje ovih problema, koji su akumulirani godinama, podrazumeva sveobuhvatan pristup i koordinirane aktivnosti svih nadležnih institucija, pre svega kroz izradu nacionalnih strategija.

Neophodnost rešavanja problematičnih kredita prepoznata je i u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici koji je u februaru 2015. zaključen sa MMF-om.

Predviđeno je da se do kraja juna ove godine izradi sveobuhvatna Strategija rešavanja pitanja problematičnih kredita, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, navedeno je u saopštenju NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
problematični krediti MMF svetska banka nbs finansijski sistem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana