Tekst objavljen: 25.11.2013 10:45        


Referendum o ograničavanju menadžerskih plata u Švajcarskoj, sudeći po preliminarnim rezultatima nije uspeo. Naime, podmladak stranke socijalista je pokrenuo Inicijativu "1:12 za fer pej", tražeći da mesečni prihodi direktora budu ograničeni na maksimalnih 12 minimalnih zarada.

Švajcarci protiv ograničavanja plata menadžerima

Prikupljeno je potrebnih 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma sa ciljem da se spreči da bilo ko u jednom poduzeću zaradi više u jednom mesecu nego neko u celoj godini. Bilo je potrebna prosta većina glasova na referendumu da bi ova incijativa automatski prerasla u deo Ustava.

Biznis krugovi i politička desnica u Švajcarskoj od početka su se glasno suprotstavljali ovoj ideji, ali ni vlada ni mediji je nisu podržavali, pa se i očekivalo da će referendum završiti neuspehom, što je pokazalo i nekoliko anketa sprovedenih nesporedno pred referendum.

Jedan od razloga uspeha je i taj što su u Švajcarskoj smeštene mnoge globalne kompanije koje većinu poslova obavljaju izvan zemlje, ali su se na to odlučile zbog mnogih pogodnosti, poput stabilnih zakona, lokacije, spoljnopolotičke neutralnosti zemlje i dosadašnje relativno blage korporativne regulative.

Švajcarske kompanije svoje menadžere trenutno plaćaju više od bilo koje druge evropske države. U farmaceutskom gigantu Roche izvršni direktor ima platu 236 puta veću od minimalne. U kompaniji Nestle, najviša plata je 188 puta veća od najniže. Pre 30 godina taj odnos je u proseku bio samo jedan prema šest.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate direktora zarade plate švajcarski referendum švajcarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana