Tekst objavljen: 21.10.2013 9:00        


Od izbijanja svetske ekonomske krize prodaja novih automobila kod nas u stalnom je padu. Naše tržište koje je zbog malog broja stanovnika i nesrazmerno male kupovne moći u odnosu na ostatak Evrope bilo u senci, izgleda da će u narednom periodu tu i ostati.

Svaki deseti prodati automobil u Srbiji je "500L"

Najnoviji podaci o prodaji automobila u Srbiji kažu da je za prvih devet meseci 2013. godine zabeležen pad od 10% u odnosu na isti preiod prošle godine.

Međutim, treba imati u vidu da je 2012. godina bila katastrofalno loša i da su mnogi uvoznici i dileri bili primorani da osetno redukuju svoje poslovanje kako bi izbegli najgori scenario. To za posledicu ima manja ulaganja u razvoj prodajno-servisne mreže i marketinške aktivnosti.

Poređenja radi, u rekordnoj 2008. godini u Srbiji je prodato gotovo 44.000 automobila, dok u periodu januar-septembar ove godine saldo iznosi nepunih 17.000 prodatih vozila.

Situacija bi verovatno bila još lošija da u čitavoj priči ne figurira "Fiat 500L", koji je do sada u Srbiji prodat u 1.597 primeraka. To bi značilo da je gotovo svaki deseti prodati automobil u Srbiji upravo model koji se proizvodi u Kragujevcu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi automobili prodaja automobila kupovina automobila automobilska industrija fabrika automobila 500l fijat fijat automobili srbija srpski fijat Fiat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana