Tekst objavljen: 21.12.2015 15:38        


Urednik Kvartalnog monitora Milojko Arsić izjavio je danas da bi svako dalje jačanje dolara automatski povećalo javni dug Srbije, jer je oko sedam milijardi duga države indeksirano u toj valuti. 

Svako jačanje dolara automatski podiže javni dug

"Praktično svaki procentat jačanja dolara nije dobar i utiče na javni dug Srbije", rekao je Arsić novinarima na Ekonomskom fakultetu, ali je i dodao da ne očekuje da će u narednom periodu američka valuta bitno jačati u odnosu na evropsku.

Arsić je poručio da bi bilo dobro da u budućnosti država izbegava zaduživanje u dolarima, jer se ispostavilo da neki krediti koji su se prilikom zaduživanja smatrali povoljnim, ipak bili skupi.

"Bez obzira što kredit u dolarima ima nisku kamatu, ako su dinar i evro oslabili u odnosu na dolar, taj kredit postaje skuplji", objasnio je on.

Govoreći o nenaplativim kreditima (NPL), Arsić je rekao da je primetan trend poboljšanja, jer nivo takozvanih NPL-ova od sredine godine opada u odnosu na ukupne kredite.

Upitan o merama koje bi trebalo da preduzeti da se njihov udeo dalje smanji, Arsić kaže da je pitanje da li će mere NBS biti dovoljne ili će biti potrebne i dodatne mere.

"Možda bi država trebalo da donese neku vrstu regulative kako bi podstakla banke da rešavaju taj problem, odnosno kako bi NBS izbegla da svojim intervencijama to rešava", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jačanje američkog dolara američki dolar javni dug srbije porast javnog duga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana