Tekst objavljen: 28.08.2018 15:53        


Vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u drugom kvartalu 2018. godine porasla je za 11,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, prema izveštaju Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS).

Sve više lizing ugovora -  rast od 11,3 odsto

U prvih šest meseci ove godine vrednost novozaključenih ugovora dostigla je 197 miliona evra, što je 20 miliona evra više u odnosu na isti period 2017. godine, saopšteno je iz ALCS.

Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije, objašnjava da rast lizing ugovora ukazuje na potrebu malih i srednjih preduzeća (MSP), kao najčešćih korisnika lizinga, da investiraju u poslovanje.

Podržati mala i mikro preduzeća

- Porast vrednosti novozaključenih lizing ugovora ukazuje na pojačanu privrednu aktivnost u državi, koja se odražava na potrebu privrednika da unapređuju svoje proizvode i usluge kako bi pratili zahteve tržišta - kaže Milenković.

Prema njenim rečima, imajući u vidu da, prema podacima Ministarstva finansija, mikro, mala i srednja preduzeća učestvuju sa 56 procenata u bruto društvenom proizvodu Srbije, jasno je koliko je njihov razvoj važan za dalji ekonomski napredak države.

Segment mikro, malih i srednjih preduzeća čini 99 procenata prema broju kompanija u Republici Srbiji. Zbog toga Milenković napominje da je važno podržavati razvoj ovih kompanija što je predviđeno i Strategijom za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine.

Najviše putničkih vozila

- Vlasnici malih i srednjih preduzeća zapošljavaju dve trećine radnika u Srbiji i u cilju njihovog daljeg razvoja, važno je obezbediti im atraktivne načine finansiranja investicija. Ovakva preduzeća se često oslanjaju na interne izvore kapitala, kao što su rezerve nastale iz prethodnih godina poslovanja - primećuje Milenković, i dodaje da lizing kompanije podržavaju upravo investicije za dalje proširenje proizvodnje.

U drugom kvartalu 2018. godine, finansijski lizing je finansirao putnička vozila u iznosu od 82 miliona evra, komercijalna i teretna vozila u iznosu od 69 miliona evra, dok je u segmentu mašina i opreme vrednost novozaključenih ugovora iznosila 44 miliona evra. Kao najveći korisnici lizinga izdvojile su se kompanije koje se bave saobraćajem i informisanjem, sa finansiranjem od 42 miliona evra.

- Radi daljeg razvoja i pružanja šire palete usluga, očekujemo i usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskom lizingu, koji bi takođe bolje uredio i pravna i proceduralna pitanja - poručuje Boris Stević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing kupovina na lizing kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana