Tekst objavljen: 28.01.2016 11:29        


Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) odlučila je da zadrži kamatne stope nepromenjenim, navodeći da "pomno prati" globalna ekonomska i finansijska kretanja, posebno rasprodaju akcija na tržištima, ali da nije spremna da odustane od plana stezanja monetarne politike ove godine.

Svet odahnuo, Fed zadržao kamatne stope nepromenjenim

Kreatori monetarne politike Feda naveli su u saopštenju, objavljenom kasno sinoć, da je privreda i dalje na putu umerenog rasta i jačanja tržišta rada, čak i sa niskom stopom, nagovestivši da je zabrinutost zbog globalnih dešavanja smanjila, ali ne i eliminisala šanse za povećanje kamata u martu, prenosi agencija Rojters.

"Federalni odbor za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) pomno prati globalna privredna i finansijska kretanja i procenjuje njihov uticaj na tržište rada i inflaciju", poručio je Fed u saopštenju, izdatom posle dvodnevnog zasedanja.

Odluka FOMC-a, organa američke centralne banke u čijoj je nadležnosti utvrđivanje visine kamatnih stopa, bila je uglavnom očekivana na tržištima pošto je jednomesečno poniranje akcija u SAD i širom sveta podgrejalo strahovanja da naglo globalno usporavanje može ukočiti američki rast, navodi britanska agencija.Indeksi na Volstritu su posle saopštenja Feda pali, pri čemu je indeks Standard&Purs 500 na zatvaranju trgovanja bio u padu za više od 1,0 odsto.

Cene američkih trezorskih zapisa su bile mešovite, dok je dolar povećao gubitke prema korpi valuta.

Napomenom da je Fed ozbiljno uzeo u obzir globalne rizike, izbrisana je iz saopštenja prethodna ocena o tome da su rizici u pogledu ekonomskih izgleda "uravnoteženi", navodi Rojters, dodajući da je umesto toga američka centralna banka navela da odmerava kako bi globalna privreda i finansijska tržišta mogla da utiču na perspektive.

"Jasno je da se nekoliko članova FOMC-a zabrinulo", kaže ekonomista Unikredit banke u Njujorku, Harm Bandolc. Vodeće banke na Volstritu očekuju da će Fed samo tri puta povećati kamate pre kraja godine, prema anketi Rojtersa sprovedenoj posle sastanka američke centralne banke, dok se investitori klade da će biti samo jedno podizanje za četvrt procentnih poena u 2016.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američka ekonomija kamatne stope odluka feda fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana