Tekst objavljen: 12.03.2016 10:05        


Slabiji tempo rasta kineske privrede i ekonomska tranzicija u toj zemlji su ključni razlog koji se krije iza prošlogodišnjeg snažnog usporavanja globalne trgovine, saopštila je Svetska banka. 

Svetska banka optužila Kinu za slab rast trgovine

Globalna trgovina porasla je prošle godine tek 1,7 odsto, što je znatno usporavanje u odnosu na rast od 3,0 odsto iz 2014. godine, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske banke, a prenosi agencija Frans pres.

Takvo usporavanje trgovine, koja je bila jedan od ključnih pokretača ekonomskog rasta proteklih godina, pre svega je posledica cikličnih promena, a naročito krize na polju rasta tražnje za sirovinama u azijskim zemljama u razvoju i u Kini, dodaje se u izveštaju.

Iza tog usporavanja se, prema ocenama SB, nalazi početak ekonomske tranzicije u Kini, i prelazak sa izvozno orijentisane ekonomije na model koji se bazira na domaćoj potrošnji.

"Uravnoteženje kineske ekonomije će uticati na trendove u svetskoj trgovini", poručuje Svetska banka.
U izveštaju nisu date projekcije vezano za rast svetske trgovine u 2016. godini, ali je Međunarodni monetarni fond nedavno izrazio veliku zabrinutost u pogledu globalne ekonomske aktivnosti i svetske trgovine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privreda kina trgovina svetska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana