Tekst objavljen: 11.08.2014 16:51        


Oscilacije vrednosti nacionalne valute uobičajene su u režimu fleksibilnog deviznog kursa, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Ona je kazala da na trend slabljenja dinara utiče i neizvesnost zbog geopolitičke situacije u vezi sa Ukrajinom, kao i monetarna politika Američkih federalnih rezervi (FED).

Tabaković o dinaru: uobičajene oscilacije kursa (Medija centar Beograd)

"Oscilacije deviznog kursa, kakve su prethodnih dana bile prisutne kod nas, ali i u regionu, uobičajene su u režimu fleksibilnog deviznog kursa", naglasila je Tabaković.

Kada je reč o uticajima domaćeg okruženja, Tabaković je rekla da su oni vezani za tempo konsolidacije javnih finansija, ali i za povećanu tražnju za devizama brojnih kompanija koje posluju u Srbiji i isplaćuju dividende iz ostvarene dobiti.

"Činimo sve da naša zemlja bude ambijent u kome će dobit onih koji ovde posluju biti još veća, ali očekujemo i da zarađeni novac reinvestiraju u Srbiju i povećaju zaposlenost", poručila je guverner NBS.

Kurs je danas prvi put ove godine prešao psihološku granicu od 117 dinara za jedan evro i njegova zvanična srednja vrednost iznosi 117,0851 dinara, a u protekla tri radna dana oslabio je sa 116,6988 na današnjih 117,0851 dinara za jedan evro.

Dinar je ove godine bio najjači 1. januara, kada je jedan evro iznosio 114,6421 dinara. NBS je od početka godine kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 870 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu u cilju sprečavanja većih dnevnih oscilacija.

Istorijski najniža vrednost kursa srpske valute prema evru bila je 30. jula 2012. kada je zvanična srednja vrednost iznosila 118,6892 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković nbs Narodna banka Srbije dinar evro devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana