Tekst objavljen: 07.07.2015 11:30        


Grčko "NE" novim merama štednje na referendumu dramatično uvećava šanse da će Grčka napustiti evrozonu, smatra američka bonitetna agencija Fič.

Teško do dogovora Grčke i kreditora pre 20. jula

Dogovor između Atine i njenih kreditora još je moguć, ali je za njegovo postizanje ostalo veoma malo vremena, budući da 20. jula na naplatu dospeva 3,5 milijardi evra grčkog duga evropskim institucijama, navodi Fič, a prenosi agencija AP.

Ipak, ostavka grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa pokazuje želju grčke vlade da ponovo pokrene pregovore sa kreditorima, smatraju u Fiču.

Varufakis je juče ujutro, dan posle referenduma, podneo ostavku "da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima", uprkos grčkom "NE" sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mera štednje stranih poverilaca na referendumu.

"Nedugo nakon objavljivanja rezultata referenduma, upoznat sam sa određenim očekivanjima pojedinih predstavnika evrogrupe i drugih partnera da odsustvujem sa sastanaka, što bi moglo da bude eventualno korisno premijeru u postizanju sporazuma. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija", napisao je Varufakis u svom blogu.

Kreditori bi mogli da obećaju da će deo ogromnog grčkog javnog duga biti otpisan, ali su šanse da će popustiti na polju stroge budžetske štednje male, navodi Fič, dodajući da bi Evropska centralna banka mogla da pronadje načine da snabdeva grčke banke likvidnošću za vreme trajanja pregovora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evrozona referendum međunarodni kreditori Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana