Tekst objavljen: 09.04.2023 18:00        


Kompanija „Tesla” saopštila je da planira da poveća upotrebu jeftinijih baterija na bazi gvožđa, u proizvodnji modela poluteških električnih kamiona i pristupačnih električnih vozila

„Tesla” povećava upotrebu baterija na bazi gvožđa u proizvodnji vozila


Kako navodi Rojters, izvršni direktor Tesle Ilon Mask zalagao se za baterije izrađene od litijum gvožđe-fosfata (LFP), čijom proizvodnjom dominiraju kineski dobavljači koji grade fabrike baterija u SAD, što predstavlja izazov zbog političkih tenzija između SAD i Kine.

Tesla trenutno nabavlja LFP baterije od kineske kompanije Kontemporeri Amperek, koja nema fabriku u Sjedinjenim Državama, a agencija navodi da je Teslin južnokorejski dobavljač LG Solušn najavio otvaranje fabrike za proizvodnju LFP baterija u Arizoni u SAD, prenosi Tanjug.

Iz Tesle, najvećeg svetskog proizvođača električnih automobila, saopšteno je da će koristiti LFP baterije za teške električne kamione „kratkog dometa”, kao i za vozila koja se nazivaju „polulakim”.

Iz Tesle kažu da će uskoro koristiti LFP baterije i u svojim vozilima srednje veličine, Model 3 i Model I, ali nije precizirano kada će se sa tim početi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rojters navodi da „Tesla” trenutno koristi baterije na bazi nikla za većinu svojih vozila Model 3 i Model I, koja se prodaju u SAD.

Mask i drugi zagovornici LFP-a naveli su obilje i niže cene gvožđa kao ključni faktor koji nadmašuje nedostatke koji su kočili korišćenje LFP ćelija na globalnom nivou.

Navodi se da su takve baterije veće i teže, i da generalno drže manje energije od ćelija na bazi nikla, što im daje kraći domet, a dodaje se da LFP ćelije takođe nude manji rizik od požara od ćelija na bazi nikla.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
baterije na bazi gvožđa tesla električni automobili baterije za automobile

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana