Zvanični kurs Evra za dan 02.10.20. :: 117.5769 rsd
Tekst objavljen: 27.07.2020 11:00        


Banka Litvanije (LCB) je prva u evrozoni i u svetu izdala svoj digitalni kolekcionarski novčić LBCOIN, kreiran na temelju vrhunskih informatičkih rešenja

Titulu prve zemlje u svetu koja je izdala digitalnu valutu dobija - Litvanija Viljnus, glavni grad ove baltičke državeLitvanska centralna banka je saopštila da je LBCOIN posvećen Aktu o nezavisnosti te zemlje iz 1918. godine i njegovim potpisnicima kojih je bilo 20, preneo je portal Indikator.ba.

"Digitalni novac je izvanredan prikaz onoga što smo postigli u samo nekoliko godina nakon naše strateške odluke da krenemo odlučno putem finansijskih i platnih inovacija. Služi kao most koji spaja klasičnu numizmatiku i finansijske tehnologije koje se brzo razvijaju", naveo je u saopštenju Vitas Vasiliauskas, predsednik odbora Banke Litvanije.

Dodao je da ne sumnja da će LBCOIN ojačati ulogu Litvanije kao regionalnog fintek centra. LBCOIN zasnovan na blokčejnu sastoji se od šest digitalnih tokena i jednog fizičkog kolekcionarskog novčića. Banka Litvanije izdala je 4.000 LBCOIN -a, odnosno 24.000 digitalnih tokena i 4.000 srebrnih kolekcionarskih kovanica. Svaki žeton ima jednog od 20 potpisnika Akta o nezavisnosti i pripada jednoj od šest kategorija potpisnica (sveštenicima, predsednicima, diplomatama, industrijalcima, akademicima, komunalnim službenicima) sa 4.000 tokena posvećenih svakom od njih.

Nakon kupovine LBCOIN-a , kolekcionari će dobiti šest nasumično odabranih digitalnih tokena koje će moći da zamene za fizički kolekcionarski novčić, koji mogu da deponuju u LBCOIN e-trgovinu, da pošalju kao poklon, da ga menjaju s drugim kolekcionarima ili prenesu u NEM javnu blokčejn mrežu (NEM novčanik).

Fizičke srebrne kolekcionarske kovanice, koje nose nekonvencionalnu denominaciju od 19,18 evra, kovane su u litvanskoj kovnici novca.Veličinom i oblikom liče na kreditnu kartici, i prikazuju Akt o nezavisnosti i potpisnike. Litvanska trobojka na naličju novčića sadrži državnu himnu upisanu u binarni kod. Na prednjoj strani koina se nalazi grb Republike Litvanijem ugrađen u QR kod povezan sa e-trgovinom LBCOIN .

Fizički novčić teži 36,36 grama. LBCOIN je dostupan za kupovinu po ceni od 99 evra u LBCOIN e-trgovini lbcoin.lb.lt, za šta je potrebna registracija, navodi se u informaciji.

Kako bi bili obezbeđeni ravnopravni uslovi, jedna osoba moći će da kupi samo jedan LBCOIN u periodu od prvog do šestog dana njegove prodaje, a kasnije broj kupovina po jednoj osobi neće biti ograničen.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prva digitalna valuta LBCOIN litvanija digitalna valuta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana