Tekst objavljen: 08.05.2016 13:01        


Globalna prodaja japanske automobilske kompanije Toyote pala je u prvom tromesečju 2016, i to ispod nivoa prodaje nemačkog Volkswagen-a, pošto su prekidi u proizvodnji ugrozili poslovanje najvećeg svetskog prodavca automobila.

Toyota ustupila VW-u lidersku poziciju u prodaji

Globalna isporuka Toyotinih vozila oslabila je u periodu januar-mart za 2,3 odsto, na 2,46 miliona vozila, izjavila je portparolka kompanije Kajo Doi u izjavi za njujoršku agenciju "Blumberg".

U istom periodu, nemački Volkswagen, suočen sa najgorom krizom u svojoj istoriji, povećao je obim isporuka za 0,8 odsto, na 2,5 miliona vozila.

Zbog jednonedeljnog zatvaranja postrojenja u februaru, koje je bilo posledica najrazornijeg zemljotresa u Japanu od marta 2011. godine, Toyota predvidja da će njena proizvodnja pasti za još 80.000 vozila.

Njujorška agencija navodi da nije Toyota jedina koja je evidentirala pad kvartalne prodaje, budući da je i prodaja američkog Dženeral motorsa skliznula za 2,5 odsto, na 2,36 miliona vozila zbog krize na tržištu Južne Amerike i usporavanja kineskog tržišta komercijalnih vozila.

Nemački VW je povećao obim isporuka u Kinu za 6,4 odsto, i za 3,5 odsto u zapadnu Evropu, navodi "Blumberg", podsećajući da je nemačka kompanija izdvojila 16,2 milijarde evra za pokrivanje troškova globalnog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
toyota kompanija Volkswagen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana