Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 13.11.2017 15:12        


Privatizacija jedne od najvećih domaćih banaka vrlo brzo bi mogla da se nađe na dnevnom redu. Zainteresovani OTP, turska banka i Miodrag Kostić

Tri igrača u trci za Komercijalnu

Za kupovinu Komercijalne banke zainteresovana je mađarska OTP banka, jedna turska banka, ali i biznismen Miodrag Kostić, koji u vlasništvu ima već dve banke u Srbiji, nezvanično saznaju "Novosti". Sudeći prema najavama akcionara banke, početak privatizacije vrlo brzo stiže na dnevni red.

"Igranka" oko prodaje ove domaće banke, gde država ima značajni udeo od 41,7 odsto, zahuktala se proteklih dana, kada je jedan od akcionara - Evropska banka za obnovu i razvoj, najavila da će se privatizacija Komercijalne "desiti vrlo brzo".

- Verujem da ćete svi biti iznenađeni koliko će brzo da bude objavljen početak privatizacije Komercijalne banke

NBS - BANKA NATPROSEČNO LIKVIDNA

Povodom napisa u medijima o navodnom upadu BIA u Komercijalnu banku, u NBS ističu da, nezavisno od eventualnih aktivnosti drugih državnih organa i institucija, Narodna banka Srbije kontinuirano obavlja svoju nadzornu funkciju, pre svega, u cilju zaštite interesa deponenata i obezbeđenja stabilnosti finansijskog sistema.

- Finansijsku poziciju Komercijalne banke trenutno karakteriše natprosečna likvidnost i kapitalizovanost, uz jedan od najvećih periodičnih finansijskih rezultata u bankarskom sektoru - navode u NBS.
- poručila je direktorka finansijskog sektora EBRD Aleksandra Vukosavljević, sa godišnje konferencije Beogradske berze, održane ove nedelje.

Odmah potom, premijerka Ana Brnabić je potvrdila da se sa suvlasnicima banke - EBRD (24,4 odsto udela) i IFC (10 odsto vlasništva) - razgovara, i da će proces privatizacije morati da otpočne pre kraja godine. U suprotnom, država će morati ove akcionare da isplati sa 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još 2006. godine. Tada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra. A, sa nastupanjem svetske ekonomske krize akcije banke su kupili i IFC, kao deo Svetske banke (40 miliona evra), nemački DEG fond (20 miliona evra) i švedski Svedfond (10 miliona evra), dok je EBRD banku dokapitalizovao sa još 50 miliona evra. Privatizacija je ostavljena za "bolje dane".

- Ostaje da se vidi šta je najbolje za javni interes. A smatram da za građane nije dobro da se daju pare iz budžeta - istakla je Brnabićeva.

Iznos od 252 miliona evra je svakako veći od sume koju su ove finansijske institucije do danas uložile u Komercijalnu banku. Pitanje je, međutim, koliko bi potencijalni kupac dao za ovu banku, koja trenutno na berzi vredi 30,69 milijardi dinara. Cena jedne akcije je 1.825 dinara, što je, po trenutnom kursu, 258 miliona evra za celokupno vlasništvo. Ipak, s obzirom na to da je reč o profitabilnoj banci, očekuje se da će ovaj iznos biti veći.

Predlog načina privatizacije očekuje se i od privatizacionog savetnika, investicione kuće "Nomura internacional" iz Londona, koja je još u avgustu 2015. na tenderu izabrana za ovaj posao. Očekuje se da se uskoro imenuje i predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, s obzirom na to da je prethodni prvi čovek banke, Aleksandar Piker, podneo ostavku krajem septembra. Prema dostupnim informacijama - on je trenutno van zemlje. Od tada Komercijalna banka iščekuje da Narodna banka Srbije da "zeleno svetlo" za novog predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke. Zasada su "u igri" dva imena - jedno iz sveta bankarstva, drugo iz oblasti osiguranja.


LIČNA KARTA

Komercijalna banka je u prvih devet meseci ove godine ostvarila dobit od 5,7 milijardi dinara, što je oko 48 miliona evra. Ova banka je druga u Srbiji po vrednosti bilansne aktive, od 374 milijarde dinara, i ima tržištni udeo od 12 odsto. Prva je po štednji, sa prikupljenih 1,6 milijardi evra. Ima više od 200 filijala i ekspozitura u Srbiji, devet na području Kosova, i dve banke u drugim zemljama - jednu u Budvi, drugu u Banjaluci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Narodna banka Srbije privatizacija banke privatizacija Komercijalna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana