Tekst objavljen: 22.07.2020 15:45        


Deset blokova u termoelektranama na ugalj biće zatvoreno do kraja 2023. godine u BiH, Crnoj Gori i Srbiji zbog usaglašavanja sektora proizvodnje električne energije sa pravilima EU Direktive o velikim ložištima, navodi se u izveštaju Praćenje energetske tranzicije (Energy Transition Tracker), prenosi Balkan Green Energy News

U naredne dve i po godine se gasi deset blokova termoelektrana u Srbiji, BiH i CG

Zatvaranje tih blokova, instalisane snage oko 1.000 MW, značiće privremeni prekid rada crnogorske termoelektrane (TE) Pljevlja, a, kako stvari stoje, trajni prekid rada za dve srpske elektrane - Kolubara A i Morava.

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je objavljivanje ovog izveštaja kako bi predstavio proces energetske tranzicije u ugovornim stranama na Zapadnom Balkanu.

Direktiva EU o velikim ložištima određuje limite za emisije sumpor-dioksida (SO2), azotnih-oksida (NOx) i prašine iz postojećih elektrana.

Prva elektrana koja bi mogla da bude isključena sa mreže je TE Pljevlja, snage 225 MW, a datum je novembar 2020. Sledeća je TE Kolubara A, kojom upravlja Elektroprivreda Srbije (EPS), gde bi u avgustu 2021. trebalo da budu ugašena tri bloka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Treća elektrana je TE Kakanj koja bi mogla da ostane bez bloka 5 u oktobru 2021. Tom elektranom upravlja Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, koja će, takođe, morati da zatvori i dva bloka u TE Tuzla. Blok 4 bi trebalo da bude na mreži do jula 2022, a blok 3 do aprila 2023. Zajedno oba bloka imaju instalisanu snagu od 300 MV. Proizvodnja u elektranama Tuzla i Kakanj biće nastavljena u preostalim blokovima.

U Srbiji je blizu kraj radnog veka TE Morava, sa instalisanom snagom od 120 MW, koja bi trebalo da bude zatvorena u junu 2022. Kraj rada TE Kolubara A očekivan je u decembru 2023. kada bi trebalo da bude ugašen i poslednji blok ove elektrane.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gašenje blokova gašenje deset blokova termoelektrane region bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana