Tekst objavljen: 04.11.2022 16:20        


Trgovina danskom krunom obustavljena je na domaćem trištu zbog poremećaja na međunarodnom tržištu u prodaji i otkupu tih novčanica, saopštila je Narodna banka Srbije

U Srbiji ne može više da se zameni danska kruna, NBS kaže da su ovo razlozi


„Zbog poremećaja na međunarodnom tržištu u transferu (repatrijaciji) novčanica danske krune (DKK) u Dansku, Narodna banka Srbije je kontaktirajući svoje inokorespondentske banke, obaveštena da su prestale da trguju ovim novčanicama do daljeg“, saopštila je NBS.

Pored toga, banke su navele da rade na pronalaženju rešenja kako bi ponovo otpočele s trgovinom ovim novčanicama, ali da je to u ovom trenutku neizvesno, budući da su poslovne banke u Danskoj, preko kojih se radi repatrijacija novčanica danske krune, zaustavile taj proces zbog izvesnih regulatornih zahteva.

„Narodna banka Srbije je stupila u kontakt i s centralnom bankom Danske radi dobijanja informacija o ovom problemu i mogućim rešenjima. I potvrđeno je da je problem nastao na relaciji poslovnih banaka iz Danske i njihovih korespondentskih banaka i da trenutni poremećaj nije rezultat propisa niti restrikcija centralne banke, već poslovnih odluka banaka u Danskoj, ali da se radi na pronalaženju odgovarajućeg rešenja“, navodi se u saopštenju.

Narodna banka Srbije je obavestila poslovne banke u Srbiji da usled restriktivnih mera u Danskoj u vezi sa otkupom efektivnog novca, Narodna banka Srbije prestaje s prijemom danske krune, kao i da će banke biti obaveštene ako ponovno počne prijem predmetne valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


NBS napominje, međutim, da domaće poslovne banke ako imaju mogućnost trgovine novčanicama danske krune sa svojim inokorespondentskim bankama, mogu da nastave s prodajom i otkupom ovih novčanica od klijenata. Odnosno, u tom slučaju nemaju bilo kakva ograničenja nametnuta od strane Narodne banke Srbije.

1 komentar

  1. User image
    Nataša Cvijanović 30.01.2023 13:14

    Molim Vas imam novčanicu od 100 danskie valute
    Kako da zamenim jako mi je važno

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zamena danske krune danska kruna Narodna banka Srbije menjačnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana