Tekst objavljen: 07.05.2018 13:09        


Građani Srbije sve više se odlučuju da se ponovo zaduže uzimajući kredit za refinansiranje, a to im je način da više obaveza prema banci objedine u jednu, kao i da dobiju još i dodatnu gotovinu. Međutim, i kod ovih kredita se savetuje dodatni oprez, jer oni nisu ni malo povoljni.

U Srbiji za ovom vrstom kredita vlada pomama

Od početka godine krediti za refinansiranje imaju najveći rast u poređenju sa ostalim kreditima. Trenutno građani prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, otplaćuju 765,23 miliona evra u ove svrhe. Maksimalni rok otplate je deset godina, a moguće je dobiti i tri miliona dinara zajma.

Naknada od jedan do tri odsto

Ono na šta u startu mora da se računa kao trošak je naknada banke koja iznosi od jedan do tri odsto od iznosa kredita. Godišnje kamatne stope kreću se i do 15 odsto, a ukoliko je kredit vezan za evro potrebno je i polaganje depozita. Cenu ovih kredita određuje visoka marža banaka koja je i viša od sedam odsto i koja je fiksna.

Za deset godina otplate, polovina glavnice bude kamata

A da bi se uverili kolika je cena možda najbolje može da ilustruje primer. Za milion dinara na deset godina otplate uz kamatnu stopu od 10,77 odsto, osim milion dinara za glavnicu klijent će vratiti i 587.480 dinara za kamatu! Svetlana Mičić iz Beograda imala je dug po kreditnoj kartici, potrošački kredit za kupovinu konzole za igrice sinu, i dva mobilna telefona. Za mesec ukupno 12 hiljada dinara odvajala je za rate.

- Rešili smo da renoviramo stan, ali i da ova dugovanja objedinimo u jedno. U banci su nam ponudili kredit za refinansiranje uz mogućnost podizanja dodatnog keša. Po podnošenju zahteva banka nam je za dva dana odobrila kredit za refinanisranje. Drugoj banci je namiren celokupni dug za karticu i potrošački kredit, kao i rate za mobilne. Mi sada otplaćujemo i dalje 12.000 dinara, ali u tu ratu je i deo koji se odnosi na keš kredit koji smo uz ovaj dobili. Kredit za refinansiranje je na tri godine - kaže Svetlana.

Brojne namene od duga po karticama, "minusa",zatvaranje potrošačkih kredita...

U Rajfajzen banci potvrđuju za "Blic" da gotovinskim kreditima za refinansiranje obaveza građani refinansiraju postojeće obaveze po kreditima, kreditnim karticama, dozvoljenim pozajmicama drugih banaka, ali i obezbeđuju dodatni novac.

- Ukoliko klijent dostavi svu potrebnu dokumentaciju, odobravanje kreditnog zahteva u proseku traje jedan radni dan i manje, tako da građani u vrlo kratkom roku mogu refinansirati svoje obaveze i doći do dodatnih novčanih sredstava - kažu u ovoj banci.

Odobrenje za dan

Za dan moguće je dobiti odobrenje i u Unikredit banci.

- Sam proces odobrenja je vrlo jednostavan, što znači da nakon što klijent otvori račun i dostavi potrebnu dokumentaciju, odobreni iznos može da bude na računu i nakon 24 časa. Banka nakon knjiženja kredita, istog dana prebacuje novac u drugu banku. Odmah nakon toga, klijent je u obavezi da podnese zahtev za saldaciju kredita u banci kod koje refinansira obaveze i da o tome dostavi potvrdu - ističu za "Blic" u Unikredit banci.

Podnošenje zahteva i onlajn

Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora NLB banke, kaže da u ovoj banci klijenti koji se odluče da zahtev za kredit podnesu preko interneta, pored mogućnosti da za kredit apliciraju u bilo koje vreme i sa bilog kog mesta, oslobađani su od troškova obrade kredita. Osim za zatvaranje kratkoročnih dugova, građani se odlučuju i za refinansiranje stambenih kredita, a razlog kako objašnjavaju u Sosijete ženeral banci je duža ročnost ovih kredita.

Duži rok otplate, više izdvajanja za kamatu

I ono što je najvažnije, kako savetuju u Narodnoj banci Srbije, ukoliko razmišljate o uzimanju kredita za refinansiranje najpre proverite isplativost samog refinansiranja. Naime, bez obzira što vam novi kredit može ispuniti osnovni cilj – smanjiti visinu mesečne rate, treba imati na umu da prilikom produženja roka otplate ukupni troškovi po osnovu kamate rastu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit za refinansiranje nbs građani Srbije kamata krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana