Tekst objavljen: 22.01.2023 12:00        


Srbija kvotu za bescarinski uvoz vina iz Evropske unije podelila na dve vrste pa će se sad uvoziti i kvalitetnije vino

Ubuduće ćemo piti nešto kvalitetnija uvozna vina iz EU


Srbija će odsad imati drugačiji odnos kvalitetnog i onog manje kvalitetnog vina uvezenog iz Evropske Unije jer je dosadašnja kvota za bescarinski uvoz podeljena na, praktično, dve.

Ukupna godišnja uvozna količina od 2,5 miliona litara, koliko je dogovoreno pristupnim pregovorima, sada je podeljena na dve kategorije, kvalitetniju i onu „standardnu“. Kvotu A od 2,25 miliona litara čine vina kvalitet koji se i do sada uvozio iz EU, što nije uvek bilo baš kvalitetno, dok je u novouvednoj Kvoti B sada 250.000 litara vina višeg kvaliteta, odnosno ona koja su skuplje od 20 evra po boci.

Izmena kvota je po odluci Vlade Srbije o uvozu vina iz EU po preferencijalnoj stopi, od 23. decembra prošle godine.

Kvota A, koja obuhvata veći deo uvoza, podeljena je na kvartalne isporuke od 562.500 litara a maksimalna količina koju može da uveze jedan poslovni subjekt je 15 odsto kvartalne kvote (84.375 litara).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kod Kvote B, nema takvih ograničenja već se ide po principu „ko prvi devojci...“.

Prema rećima distributera uvoznog vina, ni određene (stare) količine kvote ni nova preraspodela ne utiču na domaće proizvođače „jer Srbija proizvodi drastično manje vina nego što se popije“.

Proizvođači se sa time ne slažu, jer jeftino vino donjeg segmenta kvaliteta koje se masovno uvozi iz EU i sveta onemogućava veću domaću proizvodnju a u skupljem cenovnom segmentu u igru se uključuju i famozne subvencije poljoprivredi u EU, sa kojima se srpske ne mogu meriti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvozno vino kvalitetno vino vino EU domaća vina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana