Tekst objavljen: 22.05.2015 15:56        


Nacrtom novog zakona o protivgradnoj zaštiti predviđeno je da se od podsticaja za biljnu proizvodnju koje se isplaćuju poljoprivrednicima, oko pet odsto sredstava koristi za osiguranje, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ubuduće pet odsto subvencija za osiguranje

"Onaj poljoprivrednik koji konkuriše za subvencije, moraće da izdvoji tih pet odsto za osiguranje, to je otprilike 500 dinara na sadašnjih 100 evra po hektaru, možda nešto i manje", kazala je Bogosavljević Bošković na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati rada tog ministarstva u prvoj godini rada vlade.

Bogosavljević-Bošković je navela da je predviđeno da se potom sklapaju ugovori sa osiguravajućim kućama koje će iz tih sredstava biti obavezne da nabave protivgradne rakete.

Ona je istakla da će novi zakon čije je usvajanje planirano za ovu godinu, omogućiti da sistem protivgradne zaštite u Srbiji bude daleko sigurniji, pouzdaniji i efikasniji.

Nadležnosti na svim nivoima će biti jasno određene, a protivgradna zaštita će preći u nadležnost Ministarstva poljoprivrede, dodala je Bogosavljević Bošković.

Bogosavljević Bošković je još jednom pozvala poljoprivrednike da osiguraju svoj rod, jer kako je upozorila, ne postoji stoprocentno pouzdan sistem protivgradne zaštite.

Ona je podsetila da država regresira 40 odsto premije osiguranja.
"Dosadašnje iskustvo govori da oni koji su imali podignute protivgradne mreže nisu imali štetu... dajemo povraćaj investicije 40 do 55 odsto, u područjima gde su najveće štete, ako je 10.000 evra na jednom hektaru, ministarstvo refundira 5.500 evra", kazala je Bogosavljević Bošković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministarstvo poljoprivrede poljoprivreda osiguranje useva šteta na usevima protivgradna zaštita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana