Tekst objavljen: 26.05.2021 11:15        


Republička Komisija za hartije od vrednosti upozorava investitore

Upozorenje Komisije za hartije od vrednosti: "Nismo izdali nijednu dozvolu za alternativne fondove"

Naime, Komisija je utvrdila da se preko internet stranice sref.rs od građana traže informacije da bi eventualno ostvarili ulaganje u nekretnine i obavestila da do sada nije izdala nijednu dozvolu za otvaranje alternativnog investicionog fonda za ulaganje u nepokretnosti.

Komisija je ocenila da se na stranici "SREF - Serbian real estate fund" radi o promociji investiranja u investicione fondove koji ulažu u nepokretnosti, a da se od građana traži da unesu podatke o tome koliko novca i na koji rok žele da ulože, kao i da ostave kontakt informacije.

Ovo telo istovremeno obaveštava građane da do sada nije izdalo ni jednu dozvolu za osnivanje alternativnog investicionog fonda za ulaganje u nepokretnosti.

"Komisija za hartije od vrednosti će u svim slučajevima obavljanja delatnosti bez odgovarajuće dozvole, bez odlaganja preduzimati mere iz svoje nadležnosti. Ipak, to ne znači da su prevare nemoguće, a u interesu investitora je da postupaju sa dužnom pažnjom", navodi se u upozorenju Komisije.

Komisija je upozorila investitore/građane da se pred odluku o svakom nameravanom ulaganju pre svega dobro informišu, kao i da provere u registrima koje Komisija na svojim internet stranicama vodi da li društvo poseduje dozvolu za aktivnosti koje tvrdi da obavlja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podsećaju i da je oblast investicionih fondova u Srbiji uređena Zakonom o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i Zakonom o alternativnim investicionim fondovima koji se primenjuju od 20. aprila.

Naglašavaju da je da bi investicioni fond poslovao u skladu sa zakonom neophodno da poseduje dozvolu Komisije za hartije od vrednosti.

Komisija konstatuje da se zbog nestabilnosti na svetskim finansijskim tržištima sve veći broj investitora se okreće ulaganju u nepokretnosti, što su ulaganja koja se u inostranstvu često vrše posredstvom investicionih fondova.

Dodaju da je taj trend primetan i u Republici Srbiji, a može se povezati i sa rastom cena nepokretnosti.

"Ipak, kao i kod svakog trenda kom se priključuje sve više investitora, i u ovom slučaju može doći do povećanja nezakonitih aktivnosti koje se sprovode sa ciljem da se investitori prevare", navodi se u upozorenju Komisije za hartije od vrednosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SREF sref.rs Komisija za hartije od vrednosti upozorenje investitori alternativni investicioni fondovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana