Tekst objavljen: 01.10.2015 14:27        


Rast prerađivačke aktivnosti u evrozoni blago je usporio u septembru zbog slabijeg tempa novih porudžbina i proizvodnje, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja londonske kompanije Markit. 

Usporio rast prerađivačke aktivnosti u evrozoni

Konačni Markitov indeks menadžera nabavke (PMI) za preradjivački sektor evrozone je u septembru iznosio 52,0 poena, što je jednako preliminarnim procenama, ali ispod avgustovskih 52,3 poena, prenosi agencija Rojters, i podseća da je PMI već dve godine iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada aktivnosti, prenosi Rojters.

Najnoviji podaci, objavljeni samo dan nakon otkrića da je inflacija u evrozoni u septembru ponovo pala ispod nule, verovatno će izvršiti dodatni pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da proširi aktuelni program podsticaja, navodi britanska agencija.

ECB od marta ove godine kupuje obveznice članica evrozone u mesečnoj vrednosti od 60 milijardi evra, u nadi da će na taj način podići opasno nisku inflaciju i anemičan privredni rast.

"Uprkos nezapamćenim podsticajima centralne banke i velikoj deprecijaciji valuta, prerađivački sektor ne uspeva da dostigne značajniji zamajac rasta, čak rizikujući novi pad", izjavio je šef Markita, Kris Vilijamson.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija u evrozoni rast aktivnosti evrozona evropska centralana banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana