Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 15.09.2019 17:00        


Uprava za indirektno oporezivanje primila je 3.280 negativnih provera dokaza o poreklu iz EU prilikom uvoza polovnih putničkih motornih vozila u BiH.

Uvoz polovnjaka: Primili 3.280 negativnih provera dokaza o poreklu iz EU

Naknadna naplata uvoznih taksi zbog različitog postupanja carinskih službi zemalja Evropske unije izvršena je kod velikog broja fizičkih i pravnih lica iz BIH.

Nakon što je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavestilo Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) da su proizvođači motornih vozila marki Audi, BMW i Volksvagen odlučili da od početka 2016. godine da za korišćena vozila više neće izdavati izjave na osnovu kojih carinske službe zemalja izvoznica izdaju uverenja o poreklu EUR 1, UIO je pokrenula postupke pojačane naknadne kontrole uverenja o poreklu za uvoz vozila pomenutih marki, saopštili su.

Podsećaju, kada uvoznik bilo koje robe, pa tako i vozila, u Bosnu i Hercegovinu, uz ostalu dokumentaciju, u carinskom postupku uvoza dostavi i dokaz o poreklu – Obrazac EUR 1, ostvaruje pravo da bude oslobođen od plaćanja carine, jer se radi o proizvodu poreklom iz neke od zemalja sa kojima BiH ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini, prenosi klix.ba.

Poslali 10.000 zahteva

S obzirom da je Udruženje automobilske industrije u Nеmačkoj odlučilo da od 2016. godine ne izdaje potreban dokument za pribavljanje obrasca EUR 1 za korišćena vozila marki Audi, BMW i Volksvagen jer su potrebni veliki napori da se dokaže evropsko poreklo polovnih vozila, Uprava za indirektno oporezivanje je u periodu od 2016. do avgusta 2019. godine za putnička motorna vozila, u postupak naknadne provere poslala ukupno 10.988 dokaza o poreklu, od čega je do danas odgovoreno na 9.496 zahteva.

U naknadnim proverama UIO je od nadležnih carinskih službi evidentirala 6.132 pozitivne provere, 24 delimično pozitivne provere i 3.280 negativnih provera, dok se rezultati ostalih zahteva još uvek čekaju.

Za svaku negativnu proveru dokaza o porijeklu UIO je pokrenula postupak naknadne naplate uvoznih dažbina i po tom osnovu naplatila višemilionski iznos. Radi se o naknadnoj naplati uvoznih taksi od većeg broja fizičkih i pravnih lica koja su uvozila polovna putnička vozila u BiH.

Neujednačenost u EU zemljama

Ukazali su na problem neujednačenog postupanja zemalja članica Evropske unije kad je u pitanju izdavanje, overavanje i naknadna provera dokaza o poreklu - EUR 1 obrazaca za polovna putnička motorna vozila. Veliki broj negativnih provera stigao je iz Nemačke i Austrije, dok Holandija i dalje izdaje dokaze o evropskom poreklu i potvrđuje evropsko poreklo za istu vrstu robe - polovna vozila.

"Ovo je razlog što veliki broj uvoznika ovakvih automobila iste kupuje u nekoj od zemalja EU, što se vidi iz priložene fakture, a izvozno carinjenje obavi u Holandiji, jer uglavnom i samo tu mogu dobiti dokaz o poreklu. Slična praksa ranije je bila i u Sloveniji, ali je prekinuta.

Takođe, kako od Carinske uprave Belgije u ovom periodu UIO dobija veliki broj negativnih rezultata naknadne provere dokaza o poreklu za polovna vozila istog izvoznika i istog uvoznika, nametnulo se pitanje zašto i dalje Carinska uprava Belgije prvo izdaje pozitivna uverenja o poreklu, a nakon sprovedenog postupka naknadne provere istih dostavlja u UIO negativne rezultate!?

Neujednačeno postupanje na ovakav način dovelo je u neravnopravan položaj uvoznike u BiH, pa i izvoznike ove robe iz EU, značajno uvećalo troškove, povećalo obim rada carinskih službi, pojačalo sumnju u ispunjenost uslova za izdavanje dokaza, kao i primenu povlašćene stope carine, o čemu je UIO obavestila carinske uprave Holandije i Belgije, i Evropsku komisiju u Briselu, tražeći konkretna pojašnjenja i jednoobrazno postupanje. Nažalost, do danas UIO nije dobila konkretan i jasan odgovor", kažu iz UIO.

Zbog svega prethodno pomenutog UIO se obratila i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa molbom da se analiziraju mogućnosti za pronalaženje rešenja oko izdavanja i naknadne kontrole izdatih dokaza o poreklu robe u okviru važećih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i Regionalne konvencije o pan-euro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu robe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Ovakvo postupanje zemalja EU, kad je u pitanju izdavanje i naknadna kontrola dokaza o porijeklu obrasca EUR – 1, izuzetno negativno utiče na poslovanje poreznih obveznika koji se bave uvozom motornih vozila u BiH, izaziva dodatne troškove i građanima BiH i utiče na širenje različitih dezinformacija u javnosti.

Dužnost Uprave za indirektno oporezivanje, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i svih ostalih institucija zemalja potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je da osiguraju slobodnu trgovinu i primenu važećih propisa što trenutno nije slučaj kad je u pitanju postupanje zemalja članica EU u postupku izdavanja i naknadne provere dokaza o poreklu za polovna putnička motorna vozila", zaključili su.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EU vozila polovnjaci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana