Tekst objavljen: 20.02.2015 12:28        


Vanredni sastanak ministara finansija 19 članica evrozone, na kom će se raspravljati o zahtevu Atine za produženje programa finansijske pomoći, biće danas održan u Briselu, najavila je portparolka Evropske unije. "Potvrđeno je. Sastanak će se održati u uobičajeno vreme, odnosno u 14 časova", izjavila je portparolka, nakon što je zvanična Atina juče uputila formalni zahtev za šestomesečno produženje programa pomoći.

Vanredni sastanak evrogrupe o Grčkoj  u Briselu

Portparol grčke vlade, Gabrijel Sakelaridis, izjavio je da Grčka čini sve što je u njenoj moći kako bi postigla brz i prihvatljiv dogovor sa preostalih 18 članica evrozone, ali i da grčka vlada neće prihvatiti nove mere štednje kako bi nastavila da dobija sredstva iz međunarodnog paketa pomoći.

Grčka je formalno zatražila od Evropske unije produženje programa pomoći koji bi vladi premijera Aleksisa Ciprasa omogućio dodatno vreme za izradu novog programa reformi, drugačijeg od dosadašnjeg programa rigorozne štednje.

"Evrogrupa sutra ima dva izbora, da prihvati ili odbaci grčki zahtev. Uskoro ćemo otkriti ko želi, a ko ne želi da se pronadje rešenje", rekao je neimenovani izvor iz grčke vlade, a prenela agencija Frans pres.

Za razliku od predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je pozdravio potez zvanične Atine, smatrajući da će on omogućiti pronalaženje razumnog kompromisa u cilju finansijske stabilnosti celokupne evrozone, najnovoji predlog Grčke Nemačka je juče prvo odbacila, pa potom ocenila da on može predstavljati "početnu tačku za pregovore".

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel izjavio je da se slaže sa nemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom da grčki predlog nije dovoljan, ali i dodao da on može biti iskorišćen kao početna tačka za pregovore.

"Predlog predstavlja veliki korak grčke vlade ka prihvatanju činjenice da bez programa neće biti finansijske pomoći", rekao je vicekancelar, dodajući da sve strane treba da prestanu sa ultimatumima.

Prethodno je portparol nemačkog ministra finansija izjavio da pismo Atine ne nudi dovoljno dobro rešenje. "Cilj predloga je privremeno finansiranje, bez ispunjenja obaveza iz programa međunarodne pomoći. Pismo ne zadovoljava kriterijume dogovorene na sastanku ministara finansija evrozone održanom u ponedeljak", izjavio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčka ekonomija šestomesečno produženje programa po produženje programa finansijske pom Vanredni sastanak ministara finansi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana