Tekst objavljen: 19.02.2015 10:57        


Ministarstvo zdravlja nastoji da ne bude nestašice lekova u Srbiji i da svaki građanin ima mogućnost da se leči najsavremenijim lekovima, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Berlislav Vekić, navodeći da će morati da se menja Zakon o javnim nabavkama zbog problema koje zdravstvo ima na tom polju.  

Vekić:Svaki građanin treba da ima mogućnost da se leči

Na konferenciji "Farmacija: izazovi i perspektive 2015", koju organizuje NIN Fokus, a parnteri su Hemofarm i Tanjug, Vekić je rekao da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar pokrenuo temu promene Zakona o javnim nabavkama jer su javne nabavke veliki kamen spoticanja u zdravstvu.

Objasnio je da u oblasti javnih nabavki u zdravstvu ima problema, navodeći da, kad je reč o nabavci medicinskih aparata, određeni tenderi moraju da se ponavljaju tri, četiri ili pet puta.

"To su objektivne okolnosti sa kojima se suočavamo trenutno u Ministarstvu zdravlja. Želimo da građani širom Srbije ne osete nestašicu lekova ili bilo kog drugog medicinskog aparata koji je neophodan za adekvatno lečenje", rekao je Vekić.

Govoreći o farmaceutskoj industriji, Vekić je rekao da u Srbiji nije ružičasta situacija po tom pitanju, ali ni po pitanju prometa.

"U 2011. godini zabeležili smo promet od 707 milijardi dinara, a 30 odsto teritorije Balkana potpada pod srpski promet lekova. U jugoistočnoj Evropi zastupljeni smo sa svega šest odsto", rekao je Vekić.
Ocenio je da je zabrinjavajući podatak da tri fabrike u Srbiji "Hemofarm", "Galenika" i "Zdravlje Aktavis" od "kompletnog kolača" uzimaju 80 odsto, a u Srbiji je više od 50 proizvođača farmaceutskih proizvoda.

"Naša šansa je otvaranje generičkih kompanija", rekao je Vekić i dodao da trenutno u Srbiji na tržištu imamo inovativne, generičke i originalne, odnosno brendirane lekove.

Precizirao je da su inovativni lekovi zastupljeni sa šest odsto, generički sa 56 odsto, a originalni sa 38 odsto.

Prema njegovim rečima, veliki problem na tržištu Srbije predstavlja i ograničeni proizvodni portfolio.
"Nismo iskoristili postojeće ne tako velike mogućnosti u tom pravcu. Više od 60 odsto lekova upravo imamo sa tržišta stranih lekova. To su gotovi, brendirani lekovi", rekao je Vekić.

Govoreći o stanju farmaceutske industrije u svetu i tržištu lekova, Vekić je rekao da je trend ukrupnjavanje farmaceutskih kompanija i rast broja generičkih kompanija.

Prema njegovim rečima, više od 150 kompanija u svetu ostvaruje prihod od 900 milijardi dolara prodajom oko 50.000 lekova.

Predviđanja su, kaže Vekić, da će farmaceutska industrija do kraja 2016. godine beležiti dalji rast, između pet i šest odsto, a prognoze su da će do kraja 2016. godine u ovom resursu ulaganja premašiti 1,2 milijarde dolara u svetskim razmerama.

"Iako je svet u recesiji, svedoci smo da farmaceutska industrija beleži rast", rekao je Vekić.
On je dodao da farmaceutska industrija u SAD u poslednje dve, tri godine belezi rast izmedju tri i pet odsto, a u Evropi 3,2 odsto, dok u azijsko-pacifičkoj regiji prosečan rast je veći od osam odsto i to zahvaljujući Kini, gde se beleži porast prometa veći od 20 odsto i Japanu, gde je iznad devet odsto.

Kako je naveo, kad se podeli kompletna teritorija farmaceutske industrije, vidi se da Amerikanci "drže prevlast" sa 44, 6 odsto, sledi Evropa sa 29,2 odsto i azijsko-pacifička regija sa 25 odsto.

Zabrinjavajuće je, naveo je, da je taj procenat u Africi i Bliskom Istoku 1,3 odsto.
Jasno je, kaže, uočiti trenutnu disproporciju u farmaceutskoj industriji.

Inače, cilj konferencije je da se u otvorenoj debati svih aktera, od državnih institucija preko zdravstvenih i profesionanih organizacija, do predstavnika farmaceutske oblasti, razmotre najveći izazovi i mogućnosti daljeg razvoja farmaceutske industrije Srbije, u sklopu najavljenih sveobuhvatnih strukturnih reformi i približavanja Srbije EU, sa primerima dobre prakse.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nestašice lekova u Srbiji Zakon o javnim nabavkama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana