Tekst objavljen: 29.04.2015 10:20        


Dolar je zabeležio tronedeljni minimum u utorak s obzirom na to da su investitori fokusirani na sastanak američke Urave federalnih rezervi (Fed) koji će početi danas i koji će pružiti naznake o opravdanosti povećanja kamatnih stopa u narednim mesecima. 

Vesti sa tržišta

Zabrinutost u pogledu stagniranja američke privrede, koja je praćena nizom loših podataka, uticala je na smanjenje vrednosti dolara za oko 4,0 procenta u proteklih šest nedelja, s obzirom na to da su očekivanja za povećanje kamatnih stopa u junu počela da blede. Ali, mnogi i dalje očekuju da bi Fed mogao da promeni kamatne stope u septembru.

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara u odnosu na korpu glavnih valuta, pao je za oko pola procenta na 96,927 poena, što je najslabiji nivo od 6.aprila. Korist od slabljenja dolara ima evro, čija se vrednost povećala za pola procenta i koji se trgovao na tronedeljnom maksimumu od 1,0945 dolara.

Evro je takođe ojačao usled obnovljene nade da bi Grčka, koja ima problem sa novčanim sredstvima, mogla obezbediti dodatne izvore finansiranja. Pre toga, objavljene su vesti da je grčki premijer Aleksis Cipras izvršio reorganizaciju svog tima koji vodi pregovore sa evropskim kreditorima i MMF-om iz kog je povukao ministra finansija Janisa Varufakisa.

Švajcarski franak je u međuvremenu pao na tronedeljni minimum od 1,04765 evra, pri čemu se spekuliše da je Centralna banka Švajcarske intervenisala da bi oslabila valutu.

U utorak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120,20/50. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je blago ojačao na 120,10/40, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 23,8 miliona evra po prosečnom kursu od 120,2689. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na 120,10/40.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 2.720 miliona dinara na nivou od 4,60/4,70.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međubankarsko devizno tržište vesti sa tržišta evro dolar dinar nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana