Tekst objavljen: 22.01.2020 15:50        


Budžet Srbije za 2020. godinu namenio tri milijarde dinara za projekte razvoju preduzetništva, odnosno subvencijama javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama

Vlada namenila tri milijarde za podsticanje preduzetništva

Setom uredbi koje su usvojene na poslednjoj sednici Vlade Srbije, tačno dve milijarde je namenjeno podršci nabavke nove opreve za mala i srednja preduzeća u tekućoj godini.

Sredstva su namenjena sufinansiranju kupovine proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava, građevinskih mašina, delova ili specijalizovanog alata ili mašina za unapređenja energetske efikasnosti.

Oprema koja je predmet programa ne može biti kupljena od fizičkog lica, osim ako je prodavac opreme preduzetnik i ne sme bude isporučena niti plaćena delimično ili u celosti pre datuma donošenja rešenja o dodeli bespovratnih sredstava.

Na konkurs se mogu javiti preduzeća iz prerađivačkog sektora koji se ne bave proizvodnjom duvanskih proizvoda, energenata, čelika, eksploziva, oružja ili municije.

Dodatno, na konkurs se mogu prijaviti i preduzeća za snabdevanje vodom ili upravljanjem otpadom, obezbeđivanjem smeštaja i ishrane, ali i stručne i naučne delatnosti ili inžinjerstvom.

Sufinansiranje se ostvaruje u maksimalnom iznosu od 25% nabavke novih proizvodnih sredstava, ne manje od 500 hiljada i ne više od pet miliona dinara.

Privredni subjekt je u obavezi da obezbedi učešće u visini 5% neto vrednosti proizvodne opreme, dok će se preostalih 70% neto vrednosti proizvodne opreme obezbediti iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog programa.

Dodatnih 850 miliona dinara namenjeno je podsticanju preduzetništva kroz razvojne projekte, odnosno za kupovinu, dogradnju ili adaptaciju proizvodnog prostora ili skladišta, trajna obrtna sredstva ili kupovinu softvera i računarske opreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30% bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.

Iznos ovih bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000 dinara za sve privredne subjekte.

Kroz ovu budžetsku liniju planirano je i subvencionisanje privrednih subjekata koji imaju najmanje pet zaposlenih a od 2015. do 2018. godine beleže prosečni godišnji rast zaposlenih od 20% (podsticaji za brzorastuća preduzeća), kao i za fime koje beleže stabilan rast polovnih prihoda u istom posmatraom periodu.
Država je preostalih 150 miliona dinara namenjeno je za realizaciju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2020. godini.

Na ovaj konkurs mogu se prijaviti mikro i mala privredna društva koja su registrovana u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podsticanje preduzetništva 3 milijarde dinara Vlada Srbije preduzetništvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana