Tekst objavljen: 25.03.2023 12:00        


Vlada je usvojila etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije

Vlada usvojila etičke smernice za razvoj i upotrebu veštačke inteligencije

Cilj ovih smernica, kako je navedeno u saopštenju iz Vlade, je uvođenje preventivnog mehanizma koji će omogućiti odgovoran razvoj te vrste inteligencije i načine verifikacije – da su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima.

- Etičnost i bezbednost u razvoju veštačke inteligencije potrebno je da se obezbedi najpre u pogledu zaštite podataka o ličnosti, zaštite diskriminacije prilikom primene mašinskog učenja i uspostavljanje odgovornog razvoja veštačke inteligencije u skladu sa internacionalnim etičkim principima - stoji na sajtu Vlade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako je istaknuto, veštačka inteligencija se ne može posmatrati kao fenomen na regionalnom nivou, već u širem kontekstu sveta koji se ubrzano menja i razvija i predstavlja sinergiju privrede i nauke kako bi se adekvatno odgovorilo na nove i nepoznate izazove.

- Smernice su izrađene u skladu sa međunarodnim standardima kroz rad radne grupe eksperata iz privatnog, akademskog i nevladinog sektora, i nisu obavezujuće - navedeno je u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
razvoj veštačke inteligencije Vlada Srbije veštačka inteligencija smernice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana