Zvanični kurs Evra za dan 25.11.20. :: 117.5849 rsd
Tekst objavljen: 16.11.2019 9:00        


Vlada Srbije usvojila je Revidiranu fiskalnu strategiju za 2020. godinu sa projekcijama za 2021. i 2022. godinu

Vlada usvojila Revidiranu fiskalnu strategiju za 2020. godinu sa projekcijama za 2021. i 2022.

- Tokom 2019. godine nastavljeno je poboljšanje makroekonomskih performansi srpske privrede. Ovaj proces potvrđen je intenziviranim prilivom SDI koji će do kraja godine sasvim izvesno dostići rekordni nivo, posmatrano u periodu od 2007. za koji postoje uporedivi podaci. Ostvarena poboljšanja prepoznata su i od strane rejting agencija, što je Srbiji u septembru donelo BB+ kreditni rejting, kao nepobitno priznanje uspešnosti sprovedenih mera. Verifikacija poboljšanja dobijena je i od strane MMF, koji kroz podršku Instrumenata za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument – PCI) ima savetodavnu ulogu i detaljan uvid u realne, fiskalne i monetarne tokove - navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila.

Takođe, kako se navodi, povećanje penzija i zarada u javnom sektoru ne ugrožava uspostavljenu ravnotežu, a ukupno učešće rashoda po ovom osnovu u BDP ima opadajuću putanju. Povećanje plata ima za cilj očuvanje profesionalnog kadra u sektorima kojima rukovodi država i time obezbeđenje kvalitetnog izvršavanja usluga prema građanima. Selektivan pristup pri povećanju plata odgovor je na identifikovane intenzivnije odlive profesionalnog kadra iz pojedinih segmenata državnog sektora. Pored toga, aktivnim učešćem u socio-ekonomskom dijalogu pronalaze se rešenja za povećanje minimalne cene rada na način koji neće dodatno opteretiti privredu i negativno uticati na njenu konkurentnost, a sa intencijom da se obezbedi inkluzivnost privrednog rasta i kreira ambijent socijalne kohezije.

- Vlada ostaje fokusirana na smanjenje udela sive ekonomije u svim privrednim tokovima. Očekuje se da će usvojeni Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, preko unapređenja rada Poreske uprave, uvođenja podsticajnih mera za legalno poslovanje i zapošljavanje, smanjenja opterećenja poslovanja, efikasnijeg nadzora i društvene aktuelizacije ovog fenomena, dodatno doprineti poboljšanju uslova poslovanja i obezbediti zdravo konkurentsko nadmetanje. Dodatni doprinos dostizanju ovog cilja daju i aktivnosti digitalizacije svih administrativnih procedura - stoji, između ostalog u strategiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
2020 fiskalna strategija Vlada Srbije revidirana fiskalna strategija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana