Tekst objavljen: 26.04.2021 15:15        


Od 1. maja Evropa će biti prvi deo sveta koji će početi da koristi oznake prijanjanja na ledu za pneumatike na kojima će imati QR kod

Vozači će od 1. maja moći lakše da izaberu pneumatike

Oznake će biti izmenjene u celoj EU, a obavezne su na pneumaticima proizvedenim posle aprila ove godine, dok će nove oznake početi postepeno da se pojavljuju na pneumaticima u prodaji.

Cilj je da nove oznake pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika i da ih usmere na izbor bezbednijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika, prenosi Auto magazin.

Univerzalni pneumatici, letnji pneumatici i zimski pneumatici bez šiljaka koji se prodaju u EU, dobili su prve EU oznake 2012. godine, a bile su obavezne na pneumaticima za putnička vozila, SUV i kombi vozila.

Neophodne informacije uključivale su otpor kotrljanja, mokro prianjanje i spoljašnju buku usled kotrljanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oznake se sada menjaju tako da informacije moraju da pokriju i prijanjanje na snegu i ledu, uz obnovljenu prethodnu skalu i dodat QR kod, a ovaj zahtev se ne odnosi na zimske pneumatike sa šiljcima.

Pneumatici za kamione i autobuse neće imati simbol za prijanjanje na ledu.

QR kod je nova stavka na oznaci pneumatika pomoću koje možete doći do opsežne baze podataka koja prikuplja informacije o svim pneumaticima dostupnim na evropskom tržištu.

Oznake pneumatika će u budućnosti biti dodatno proširene i na njima će biti navedeno habanje pneumatika i kilometraža.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pneumatici nove oznake novi pneumatik 1. maj automobilizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana