Tekst objavljen: 10.11.2018 10:00        


Cene goriva u Srbiji pašće do kraja novembra za pet do šest dinara u odnosu da početak meseca, zbog pojeftinjenja barela nafte u svetu.

Vozači konačno mogu da odahnu: Cena goriva ide dole

Tako će benzin sa 158 pasti na 152 dinara, a dizel sa 171 na 166 dinara.

Vlasnik kompanije “Knez Petrol” Srđan Knežević otkrivada je, zbog pada cena barela sirove nafte na svetskom tržištu, benzin u prethodne dve nedelje već pojeftinio i da će se trend nastaviti do kraja meseca.

- Cena sirove nafte je sada u padu svuda u svetu i zbog toga je benzin u prethodne dve nedelje pojeftinio tri dinara po litru, sa 158 na 155.2 dinar, dok je cena dizela u istom periodu smanjena za dva dinara, sa 170.9 na 168.9 dinara. Ovaj trend će se nastaviti i očekujemo da sledeće nedelje i benzin i dizel pojeftine za još dinar po litru, a do kraja meseca za dodatnih 1.5 dinara po litru. Kada se sve sabere, benzin će na početku decembra biti skoro šest dinara po litru jeftiniji nego što je bio krajem oktobra, a dizel oko pet dinara - objašnjava Knežević i najavljuje da bi jesenje kiše i porast nivoa Dunava mogli dovesti i do novih pojeftinjenja goriva u Srbiji.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović istakao je da će se trend pada cene goriva nastaviti, jer na svetskom tržištu trenutno postoji višak nafte i ponuda je veća od potražnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Nafta je na svetskom tržištu poskupela kada je Amerika najavila sankcije Iranu, jer se pretpostavljalo da ta zemlja neće moći da izvozi naftu i da će doći do manjka nafte na tržištu. Međutim, kada su pre neki dan te sankcije stupile na snagu, ispostavilo se da neće doći do dodatnog skoka cene sirove nafte, jer Iran i dalje prodaje svoju naftu Kini i Indiji. Pošto Srbija čak 85 odsto nafte i goriva uvozi, pad cene nafte na svetskoj berzi utiče i na pojeftinjenje benzina - kaže Mićović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena goriva pad cene nafte benzinske stanice cena nafte na berzi pad cene goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana