Tekst objavljen: 31.12.2017 17:29        


A ono što se posebno otkriva zimi, jeste stanje vašeg automobila, a to je u Srbiji izražen problem, jer vozimo automobile starije i od 20 godina.

Vozimo krševe: Pre polovni Nemac, nego novo domaće

U toku ove godine uvezeno je čak šest puta više polovnih od novih automobila.Filozofija srpskog kupca automobila malo se promenila u poslednje vreme. I dalje važi pre ću da kupim polovnog Nemca, nego nov domaći ili manje atraktivan strani auto.

"Evo Astra, 2009 godište, ovakva se kola kupuju, nemaju ljudi para za veća ulaganja, veća kola, bolja", kaže jedan od sugrađana.

Drugi pak smatraju i kako kažu "garantuju da se više kupuju novi nego polovni automobili".

Istraživanja pokazuju da čak 77 posto ispitanika nikada nije kupilo nov automobil. Njih 47 posto misli da u narednih 5 godina neće kupiti novi automobil. 60 posto ih kaže da nemaju novac za to, a 37 procenata preferira polovne automobile. Kupci polovnih automobila moraće da razmišljaju da li njihova vozila ispunjavaju standarde EU.


"Ne, uvek ću pre da kupim nov automobi, ali pošto je on nov vozač tražim mu nešto jeftinije, da se malo navežba godinu dana, a onda ćemo da uzmemo nešto ozbiljnije", priča jedan od sagovornika.

A nešto ozbiljnije, odnosno novije, malo se kupuje u Srbiji. U prvih 11 meseci ove godine, uvezeno je 148.000 polovnih automobila, od čega ih je 91 hiljada sa EURO 3 motorima, dakle starijih od 10 godina. U istom periodu uvezeno je samo 24.000 novih vozila.

"To nam govori da zapadno tržište izbacuje naprosto određenu količinu polovnih automobila, iz jednog prostog razloga što se snabdevaju novijim, odnosno sa novim automobilima", rekao je Milan Božović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

"Emisiju izduvnih gasova, odnosno EURO norme ne prati samo emisija izduvnih gasova, već je prate i elementi aktivne i pasivne bezbednosti, i način konstrukcije samog automobila. Iz tog razloga je moguće da će se popraviti stanje flote, da ćemo imati kvalitetnije automobile, iako su oni upotrebljavani na zapadnom tržištu", dodao je Božović.

Već naredne godine Srbiju čeka otvaranje Poglavlja 27, gde jasno stoji da će i naša zemlja poresku politiku odnosno visinu registracije automobila morati da određuje prema emisijama štetnih gasova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
starost automobila automobili vozači kupovina polvonih vozila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana