Tekst objavljen: 05.06.2014 16:23        


Tečno poznavanje stranog jezika vam ne povećava samo šanse za zaposlenje već i za bolju zaradu. Tako bar pokazuje jedno istraživanje Fakulteta Varton i LECG Europe koje je našlo vezu između učenja drugog stranog jezika i povećanja godišnjeg prihoda za 2%. 

Vredi biti POliglota: Stranim jezikom do bolje zarade

To ne zvuči kao velika cifra, jer kako brojke pokazuju - za nekog ko godišnje zarađuje 30.000 to je dodatnih 600 dolara.

Međutim, znanje dva strana jezika pre svega omogućava lakšu promenu posla i dolazak na poziciju koja je bolje plaćena. Sada se na primer među 5 najbrže rastućih traženih zanimanja nalaze i tumači i prevodioci a američki Biro za statistiku rada očekuje da će između 2012. i 2020. njihova atraktivnost za poslodavce porasti za 46%.

I bezbednosne strukture vole poliglote, posebno CIA i američka vojska koja plaća 1.000 dolara mesečno više vojnike koji tečno govore dva strana jezika. U pravu i poslovnom sektoru najviše se trenutno traže stručnjaci koji govore azijske jezike, pre svega kineski i japanski.

Međutim, ako nekoga učenje kineskog pisma plaši, dobra vest je i da su pojedini evropski jezici u trci za dobru zaradu. Naime, premija za učenje nemačkog jezika veća je za 4% od ostalih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao karijera obrazovanje strani jezik učenje jezika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana