Tekst objavljen: 06.12.2013 16:00        


Hrvatska narodna banka ( HNB ) prvi put se oglasila o bitkoinu, nakon što su tamošnji mediji preneli da se u Hrvatskoj na dva mesta koristi ta virtuelna valuta.

Za hrvate je bitkoin kao zlato iz Vorld of Vorkrafta

Iz odgovora HNB-a proizlazi da je korišćenje bitkoina u Hrvatskoj legalno i da se po pitanju regulative te sve popularnije virtuelne valute HNB povodi za odlukama Evropske centralne banke, koja tu ima vrlo liberalan pristup. Iz HNB-a su kategorički naveli kako, iako bitkoin ima određene sličnosti sa elektronskim novcem, on to nije.

- Bitkoin se ne može smatrati elektronskim novcem, jer ne predstavlja novčano potraživanje prema izdavaocu, pri tome navedena usluga pruža putem virtuelne internet mreže - poručuju iz HNB-a. Dodaju da, prema hrvatskim propisima, bitkoin nije propisano sredstvo plaćanja u Hrvatskoj .

Prema Zakonu o HNB-u , jedina zvanična valuta je kuna, a izuzetno se može dozvoliti i plaćanje u drugim valutama. HNB, dakle, bitkoin ne definiše ni kao valutu, odnosno zvanično sredstvo plaćanja, ni kao elektronski novac, već upućuje na mišljenje Evropske centralne banke iz oktobra 2012. naslovljeno "Virtual currenci schemes" .

U tom dokumentu piše kako je bitkoin virtuelna valutna šema slična Linden dolarima iz virtuelnoga sveta i virtuelnom zlatu iz igre Vorld of vorkraft.

Inače, Evropska centralna banka navodi da se korišćenjem bitkoina ne krši nijedan propis Evropske unije.

Dodaje da se novac definiše kao društvena institucija, odnosno kao alat koji je stvorila i obeležila društvena evolucija, te da nije neobično da je i on pod uticajem interneta. Evropska centralna banka ističe da virtuelne valutne šeme poput bitkoina niko direktno ne nadzire, ali i da će ta dužnost pasti verovatno na centralne banke.

U HNB- u daju do znanja da će tu slediti praksu drugih zemalja EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bitkoin bitcoin virtuelni novac Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana