Tekst objavljen: 15.12.2015 10:10        


Vlada Srbije obezbedila je 15,1 milijardi dinara za podršku privredi u idućoj godini, što je gotovo tri četvrtine budžeta Ministarstva privrede. Ministarstvo privrede će, inače, raspolagati sa ukupno oko 19,42 milijardi dinara, koliko je imalo i 2015, ali su, kako Tanjug saznaje u Vladi Srbije, troškovi ministarstva smanjeni za 25,17 odsto, a trošak za plate za 5,6 odsto.

Za podršku privredi iduće godine 15,1 milijardi dinara

Za infrastrukturne projekte predviđeno je oko dve miljarde dinara.
Najveći iznosi planirani su za podsticaje privredi u vidu privlačenja investicija, za šta je opredeljeno 12,3 milijarde dinara.

Za sprovođenje ugovora o zajedničkom investicionom ulaganju predviđen za 2016. je iznos od 8,4 miljardi dinara i to za ugovore između Srbije i Fiata, zatim ugovora o osnivanju Air Serbie, te za ugovore o dodeli novca za direktne investicije sa PKC Vajering sistems, Trak-lite Jurop, Tigar Tajers, Mitros Flajšvaren, Masterplast, Karina moda, Streit Nova, NCR, In Konekt, Teklas automotive, Mei Ta Jurop, Huchinson, ali i za realizaciju investicije Robert Bosha GmbH i Hachinsona.

Planirano je, takođe i 3,5 milijarde dinara za podsticaje za direktne investicije, po ugovorima koje je sklapala SIEPA.

Ministar privrede Željko Sertić ranije je u više navrata poručivao da će 2016. biti godina preduzetništva, a za razvoj malog biznisa u narednoj godini je iz budžeta resornog ministarstva izdvojeno 0,8 miljardi dinara.

Pola milijarde dinara je planirano za posebane programe koji su namenjeni malim i srednjim preduzećima, a planirana je i dokapitalizacija Razvojnoj agenciji Srbije od 307 miliona dinara.

Budžet ministarstva obuhvata i kredite preduzećima u procesu privatizacije u iznosu od pola milijarde dinara.

Na ime ranije preuzetih obaveza za subvencionisane kredite za likvidnost, koje je odobravao Fond za razvoj, uplanirano je dve milijarde dinara.

Ministarstvo privrede je za infrastrukturne projekte u sledećoj godini izdvojilo 1,97 milijardi dinara, za već započete i nove projekte, a to je oko 25 odsto manje nego u 2015. Deo tih sredstava (949 miliona) obezbeđen je iz budžeta, a drugi deo (1,02 milijarde) iz kredita Evropske investicione banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privreda mala preduzeća kredit za privredu ministarstvo pravde

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana