Tekst objavljen: 24.11.2019 9:00        


Predlog budžeta za narednu godinu predviđa povećanje izdvajanja za plaćanje kazni i penala, koja će u 2020. godini premašiti 22 milijarde dinara i postaviti novi rekord, upozorio je Fiskalni savet

Za propuste države 200 miliona evra iz budžeta

To savetodavno telo pozvalo je Vladu Srbije da nađe strateški odgovor na ovaj problem, s obzirom da su se izdvajanja za kazne duplirale u odnosu na 2017. godinu, a da su se isti iznosi upetostručili od 2010. godine.

U svojim Ocenama predloženog budžeta za predstojeću godinu, Fiskalni savet navodi da je budžetska stavka kazni i penala trenutno jednak budžetskim plaćanjima poljoprivrednicima, dvostruko veća od subvencija za investitore i višestruko skuplja od svih investicija u zaštitu životne sredine.

Najveći deo izdataka predstavljaju odštete koje država mora da plati zbog povreda ugovora, poput onih za neizvršenu obavezu po osnovu koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega privatnim kompanijama, kojima je 2014. godine isplaćeno 1,6 milijardi dinara.

Iako je država navela da je deo predviđenih sredstava namenjen velikom sporu za obeštećenje Energo-Zelene, „izvesno je da je država izgubila još neki veliki sudski spor ili međunarodnu arbitražu", navodi Fiskalni savet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najveći izvor ove vrste upravo jesu odštete za povrede ugovora i tužbe investiora. U dokumentu se navodi i da se za ovaj segment potrošnje godinama troši više nego što se planira budžetom, svake godine premaši okvir za milijarde dinara, što znači da će konačni iznos može biti još viši.

„Budžet i prateća dokumentacija još jednom ne prikazuju ni u osnovnim crtama razloge i slučajeve za isplatu visokih kazni po rešenju domaćih i inostranih sudova. Mogu se videti samo budžetski korisnici koji su nosioci ovih troškova, a iznosi su prikazani sumarno – kao zbirne vrednosti po razdelima budžeta", navodi se u oceni.

Najveće kazne i penale, prema predlogu budžeta, platiće Ministarstvo finansija (13,6 milijardi, sudovi (2,5 milijardi), Ministarstva unutrašnjih poslova, pravde i odbrane (svaki po više od milijardu).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
200 miliona evra neplaćene kazne Fiskalni savet državni budžet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana