Tekst objavljen: 18.12.2013 15:45        


Osim što građani čekaju na isplatu odobrenih subvencionisanih stambenih kredita već duže vreme, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita prestala je da prima nove zahteve, jer je planiran novac za ovu godinu potrošen.

Za stambene kredite nema više novca za subvencije

- Za sve zahteve koje je do 13. decembra preuzela Nacionalna korporacija i za koje bude doneta pozitivna odluka o potpisivanju ugovora biće nastavljena procedura nakon usvajanja izmena i dopuna "Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2013. godini" - navode u NKOSK.

NAJPOVOLJNIJI USLOVI

U bankama ističu da su ovi stambeni krediti uz subvenciju države naročito popularni jer Republika Srbija odvaja 10 odsto učešća, koje korisnik vraća bez kamate, i to poslednjih pet godina otplate, od ukupno 30 godina. I korisnik kredita mora da obezbedi 10 odsto učešća, dok je 80 odsto od vrednosti nekretnine kredit banke. Za ove zajmove definisana je i kamatna stopa koja iznosi maksimalnih 4,5 odsto marže plus šestomesečni Euribor, koji trenutno iznosi 0,35 odsto.
Očekuje se takođe da uskoro počne i isplata subvencionisanih stambenih kredita, koji su već duže vreme u zastoju.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita saopštila je da u 2014. neće primati zahteve za subvencionisane već samo za komercijalne stambene kredite.

U nekim bankama građani od avgusta čekaju na isplatu odobrenih dotiranih stambenih kredita. Zbog toga nekima preti mogućnost da ostanu bez kapare i odabranog stana.

Bankari kažu da redovno obrađuju zahteve građana podnete za subvencionisane stambene kredite, da ih prosleđuju na odobrenje u Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita. Odobrenje zahteva od NKOSK podrazumeva i rezervisanje novca iz budžeta namenjenih za finansiranje ove vrste kredita.

Klijenti kojima je NKOSK odobrila kredite su blagovremeno obavešteni. Procedura odobravanja subvencionisanih stambenih kredita podrazumeva da banka od NKOSK dobija ugovore koji su potpisani u ministarstvu. U poslednje vreme ova procedura nešto duže traje.

U jednoj stranoj banci, od avgusta nisu isplaćeni subvencionisani stambeni krediti, a budući korisnici ukoliko ovaj problem ne bude rešen u kratkom roku moraće da pređu na komercijalne zajmove. To su tokom ove godine učinili već neki građani koji nisu mogli da čekaju odobrenje države.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti uz subvenciju krediti uz subvenciju države novi subvencionisani krediti subvencionisani stambeni krediti stambeni krediti stambeni kredit krediti kupovina stana stan na kredit NKOSK banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana