Tekst objavljen: 15.10.2015 10:59        


Terminske cene nafte su danas u Aziji bile različite, pošto je izveštaj koji je ukazao na povećanje prozovodnje u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) podstakao očekivanja da će se prekomerne globalne zalihe zadržati i u narednoj godini.

Zalihe guše cene nafte

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru pala je za 0,28 odsto, na 46,54 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" za novembarske isporuke porasla za 0,31 odsto, na 49,30 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Slabi ekonomski podaci iz SAD i Kine samo su dodatno potvrdili prognoze Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o usporavanju globalne ekonomije u ovoj i narednoj godini, što će, kako ocenjuje Frans pres, verovatno ugroziti tražnju za naftom.

Trgovci su, takođe, fokusirani na današnje objavljivanje izveštaja o komercijalnim zalihama nafte u SAD u sednici zaključno sa 9. oktobrom, koji bi trebalo da pruži uvid u nivo tražnje u toj zemlji, najvećem svetskom potrošaču "crnog zlata". Tržišni posmatrači očekuju nagomilavanje zaliha, što bi ukazalo na slabiju tražnju.

OPEK je saopštio da je njegova proizvodnja u septembru porasla za 110.000 barela dnevnom na 31,5 miliona, budući da je taj naftni kartel nastavio da proizvodi iznad svog zacrtanog cilja, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte zalihe nafte mešovite cene nafte cena nafte na berzi cena nafte velike zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana