Tekst objavljen: 19.10.2016 15:57        


Skroman oporavak cena nafte ne uspeva da popuni budžetski manjak u zemljama Persijskog zaliva koje izvoze naftu, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF), pozivajući istovremeno te zemlje da smanje potrošnju. 

Zalivske zemlje da srežu potrošnju nafte

Cene ključne sirovine tog regiona su se delimično oporavile i sada se kreću oko 50 dolara za barel, nakon što su u januaru pale na 10-godišnji minimum od ispod 30 dolara za barel sa nivoa od preko 100 dolara na kom su bile tokom sredine 2014, prenosi agencija Frans pres.

"Oporavak cena nafte će definitivno ove godine pomoći u smislu finansijskih pokazatelja zemljama članicama Saveta za zalivsku saradnju (GC)", izjavio je direktor Kancelarije MMF-a za Bliski istok, Masud Ahmed.

"To međutim ne menja fundamentalne perspektive zemalja GC-a ili izazove sa kojima su suočene", dodao je u on u intervjuu za AFP.

Kako je naveo, cene nafte će se, srednjoročno gledano, stabilizovati na nivou od oko 60 dolara za barel, što je ispod prelomne tačke rentabilnosti za jedan broj tih zemalja.

Naime, u izveštaju o ekonomskim perspektivama tog regiona, MMF je naveo da prelomna tačka rentabilnosti za Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate iznosi 79,7 dolara, 62,1 dolar i 58,6 dolara respektivno, dok za Kuvajt iznosi 47,8 dolara po barelu, a u slučaju Omana i Bahreina skače na 77,5 dolara i 93,8 dolara po barelu.

"To znači da zemlje GC-a, kao grupa, još uvek moraju da preduzmu napore i da uravnoteže svoje budžete", kazao je Ahmed.

Članice GC-a moraju da, kako ističe, smanje potrošnju u narednih pet godina i da pronađu načine za povećanje prihoda iz nenaftnih delatnosti.

"Privredni rast zemalja GC-a bi trebalo da bude ispod 2,0 odsto u tekućoj godini, dok se u narednoj godini očekuje blago poboljšanje, i rast od između 2,0 i 2,5 odsto", dodaje on.

Saudijska Arabija će ove godine ostvariti rast od 1,2 odsto, što je pad u odnosu na 3,5 odsto iz prošle godine, dok će BDP-a Kuvajta i Katara porasti za 2,5 odsto, odnosno 2,6 odsto.
BDP Ujedinjenigh Arapskih Emirata će porasti za 2,3 odsto u 2016. godini.

Rekordne cene nafte u proteklim godinama omogućile su ekonomijama GC-a da ostvare snažan rast, a vladama da investiraju ogromna sredstva u infrastrukturne projekte. Međutim, nedavni pad cena nafte je primorao vlade tih zemalja da odustanu od velikog broja projekata.

Saudijska Arabija je prošlog meseca najavila nove drastične mere štednje, kao što su rezanje plata ministrima za 20 odsto i ograničavanje naknada za prekovremeni rad i bonusa za državne službenike, podseća AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ograničenja nafta potrošnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana