Tekst objavljen: 28.04.2015 16:26        


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je da su položaj i plate zaposlenih u Srbiji u "izuzetno lošem stanju".

Zaposleni u Srbiji u "izuzetno lošem položaju"

Orbović je na konferenciji za novinare s predstavnicima sindikata "Nezavisnost" i Sindikata penzionera, povodom jučerašnje izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da je novčanik države sada pristojan, istakao da su se "sredstva iz novčanika radnika i građana Srbije prelila u budžet"."Do kraja godine bi trebalo da dođe do nivelacije, pa da i naši novčanici budu pristojni", rekao je on.

Predstavnici sindikata najavili su trodnevne skupove u gradovima Srbije povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada. Na pet mesta u Beogradu - Terazije, Trg Nikole Pašića, Slavija, Knez Mihajlova i Ušće, i u još pet gradova - Novi Sad, Niš, Subotica, Krajugevac i Kruševac, u podne 29. i 30. aprila počeće kampanja za dostojanstven rad. Na Prvi maj, na Trgu Nikole Pašića u 10.30 najavljen je skup čiji će učesnici otići na Slaviju i položiti cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću, a pred Vladom Srbije ostaviti poruke.


Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Branislav Čanak istakao je nezadovoljstvo socijalnim statusom radnika i "jazom između vlade i radnika koji se sve više širi".

"Ne vidim šta danas slave naslednici samoupravljača. Sada imate za deset ćevapa, dogodine nećete imati ni za jedan", dodao je uoči najavljenog tradicionalnog Prvomajskog uranka.

Čanak je rekao da sumnja i u očuvanje štednje u bankama, kada je 70 odsto ukupnog broja penzija progresivno smanjeno.

"Nije mi jasno kako neko misli da onaj ko je uzeo deo kolektivne štednje, neće sutra uzeti i deo individualne", rekao je dodajući da je "i Tito 1965. godine doneo odluku o reformi koja je stala pred Savezom komunista, jer sve može da se menja osim vlasti".

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milorad Vujasinović ocenio je da je država "otela pravo na normalan život penzionerima" koji, kako je rekao, ne traže povećanja, već da im se vrati uzeto.

"Mi nismo protiv Vlade, nego je Vlada protiv nas. Ona je zavukla ruku u naš džep", istakao je Vujasinović.

Dodao je da je udruženje neprijatno iznenađeno radom onih koji "treba da štite penzionere, a prvi su podržali odluku Vlade".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
loš položaj radnika penzioneri radnici radnici u srbiji male plate male penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana