Tekst objavljen: 10.03.2015 14:40        


Zarade opadaju iz meseca u mesec, i verovatno će padati i dalje na šta će uticati i aktuelne mere štednje, rekao je ekonomista Vladimir Vučković.

Zarade padaju i padaće nam još

"Kada je reč o zaradama, dinamika je nestabilnija. U poslednjih nekoliko meseci zarade su na silaznoj putanji, a tako će biti i u narednom periodu, na šta će uticati mere štednje", rekao je Vučković.
Vučković je naveo kao primer masu realnih zarada koje reprezentuje promene kupovne moći zaposlenih.

Naime, svoj naviši nivo te zarade su dostigle u avgustu prošle godine, posle čega su na silaznoj putanji.

Prosečne zarade u javnom sektoru u januaru su međugodišnje smanjene za 5,4 odsto, masa zarada je, zbog smanjenja broja zaposlenih, smanjena još više - za 6,1 odsto.

Neto zarade i masa zarada smanjene su u skoro svim delovima javnog sektora za 5 do 8%.

Dve trećine potrošačke korpe više nego ikada je ispod donje granice koju gađa NBS, što bi, prema oceni Vučkovića, trebalo da bude dobar razlog relaksacije monterane politike.

Vučković je na predstavljanjunovog broja Makroekonomske analize i trendovi naveo da se proizvodnja motornih vozila stabilizovala i da se sada beleži blag trend porasta, koji je međutim dalje niži nego prošle godine.

Ujedno, proizvodnja motornih vozila i prikolica je oblast sa najvećim izvozom.

Prema oceni ekonomista MAT.a, podaci o industrijskoj proizvodnji ukazuju na moguće oživljavanje privredne aktivnosti, pre svega zbog povećanog broja oblasti u kojima se zapaža rast kao tekuća tendencija.

Ekonomisti ukazuju da ovu ocenu ipak treba uzeti s rezervom zbog toga što nisu raspoloživi svi podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni u januaru ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
manje plate manje zarade pad zarade javni sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana