Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 21.04.2020 13:55        


Plaćeno odsustvo zbog epidemije koronavirusa prekinuto je za oko 300 radnika fabrike Zastava oružje koji su pozvani da se vrate u proizvodnju, rečeno je za agenciju Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike

"Zastava oružje" se vraća u pogon, Fijat i dalje na pauzi

U sindikatu navode da su ti radnici pre svega angažovani da se pripreme uslovi za nastavak proizvodnje u fabrici koja zapošljava oko 2.500 radnika.

Prema rečima predsednika sindikata Dragana Ilića, tendencija je da će se broj radnika u fabrici uvećavati.

On kaže da su svim halama gde se danas radi obezbedjena dezinfekciona sredstva za ruke i obuću, kao i zaštitne maske i rukavice.

Ilić je rekao da kao problem vidi prevoz zaposlenih pošto javni gradski prevoz ne radi.

U fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu posle plaćenog odsustva, zaposleni od danas koriste dane "starog" godišnjeg odmora iz 2019. godine.

Posle toga, kako kažu u Samostalnom sindikatu fabrike u Kragujevcu, najverovatnije je da će radnici Fijata ponovo biti na plaćenom odsustvu.

Predsednik sindikata Zoran Marković je rekao Beti da su radnici Fijata uglavnom iskoristili svih 45 dana plaćenog odsustva, što je po zakonu u jednoj kalendarskoj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On kaže da veruje da je kompanija zatražila odobrenje i za dodatno plaćeno odsustvo od Ministarstva za rad, na šta ima pravo kao i druge firme u Srbiji, dok traje vanredno stanje.

Marković navodi da obnavljanje proizvodnje u Fijatu u Kragujevcu zavisi od kompanije u Italiji "koja pokreće sve" i da se nada da će planovi i stav "centrale" biti poznati početkom maja.

"Zna se da Fijat ne proizvodi vozila za lager, već prema tražnji tržišta. Najveća tržišta za vozilo '500L', koje proizvodimo u Kragujevcu, su Italija, Španija i Francuska koje su teško pogodjene epidemijom koronavirusa", rekao je Marković.

Dodao je da obnavljanje proizvodnje "500L" u Kragujevcu zavisi i od stabilizacije stanja u drugim zemljama gde se nalaze Fijatove kooperantske firme.

Marković kaže da je Fijat velika "mašinerija" i da moraju da se svi u tom lancu "usaglase" kako bi se nastavilo sa proizvodnjom.

On kaže da je za sindikat fabrike u Kragujevcu veoma važno da se za povratak radnika u proizvodnju utvrde precizne mere, od nošenja zaštitne opreme do rastojanja medju radnicima u proizvodnji.

Kompanija Jura u Rači obnavlja danas proizvodnju u punom kapacitetu u tri smene sa oko 1.200 radnika.

U sindikatu "Nezavisnost" te fabrike smatraju da je prekršen raniji dogovor o načinu rada za vreme epidemije koronavirusa te danas očekuju dolazak predstavnika opštinskog kriznog štaba i Regionalne privredne komore.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomija industrija kragujevac zastava oružje fijat automobili srbija vanredno stanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana