Tekst objavljen: 07.10.2013 16:00        


Zbog niskih temperatura u mnogim domaćinstvima već je počelo grejanje. Na centralno grejanje iz toplana priključena je četvrtina domaćinstava, deset odsto se greje na gas, a ostali na struju i čvrst ogrev, ili kombinovano.

Zima je na pragu ali jeftinog grejanja više nema

Teško je napraviti preciznu računicu koliko košta grejna sezona. Prema procenama Agencije za energetiku, jeftinog grejanja više nema.

Energenti će uskoro dostići ekonomske cene pa stručnjaci savetuju građanima da štede energiju i sami smanjuju račune. Olakšavajuća okolnost je što bar najsiromašnijim građanima, od ove godine, država kroz socijalne karte pomaže da plate račune za gas i struju. Neki ih imaju besplatno, neki uz olakšice. Do kraja meseca ta povoljnost najavljena je i za najsiromašnija domaćinstva priključena na daljinsko grejanje.
Trenutno je najisplativije grejanje na drva i najbolje će proći oni koji su ogrev kupili ranije i koji nemaju neplaćene račune. Oni koji budu dokupljivali ogrev platiće i više, pošto je u sezoni grejanje uvek skuplje.

Godišnji troškovi grejanja zavise od nekoliko faktora. Počevši od količine i kvaliteta ogreva, troškova prevoza i seče, izolacije zgrade, do toga da li se računi plaćaju cele godine. Da bi građani zagrejali prosečnih 50 do 60 kvadrata, za drva treba da izdvoje od 30.000 do 50.000 dinara, za pelet do 55.000 dinara, a za ugalj od 43.000 do 46.000 dinara.

Oni koji se greju na struju, ukoliko TA peći pune samo noću, platiće oko 40.000 dinara. Ako je, pak, uključuju i danju, grejanje će ih koštati skoro 50 odsto više.

Grejanje stana grejalicama ili kotlovima za etažno grejanje, koštaće i do 110.000 dinara. Gas košta 54.000 dinara, a lož ulje je najskuplje, čak 175.000 dinara.

Grejanje iz toplana razlikuje se od grada do grada, ali je prosečan račun oko 6.000 dinara što na godišnjem nivou košta 72.000. Toplane su najavile poskupljenje od najmanje pet odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena grejanja centralno grejanje grejanje skupo grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana