Tekst objavljen: 25.10.2012 16:00        


Skoro polovina nemačkih zlatnih rezervi nalazi se, prema navodima Savezne banke (Bundesbank), u trezorima u Sjedinjenim Američkim Državama.

1.536 tona nemačkog zlata u sefu u Njujorku

Prvi put je nemačka centralna banka objavila gde su tačno smeštene zlatne rezerve zemlje. Skoro polovina od 3.396 tona nemačkog zlata, odnosno 1.536 tona (45 odsto), nalazi se u trezorima američke centralne banke Fed u Njujorku.

Predstavnici centralne banke su kao "groteskne" okarakterisali nedavne kritike pojedinih stranačkih političara o navodno nemarnom odnosu prema zlatnim rezervama. Ukazano je da je početkom protekle decenije iz Velike Britanije u Nemačku prebačeno oko 930 tona tamo ranije pohranjenog zlata, da je ono precizno kontrolisano i da nije nedostajao nijedan gram.
Još 450 tona (13 odsto) je u Banci Engleske u Londonu, a 374 tone (11 odsto) u centralnoj banci Francuske u Parizu.

Oko trećine svog zlata, 1.036 tona (31 odsto), Bundesbanka čuva u sopstvenim trezorima.

Nemačka centralna banka namerava da u naredne tri godine u zemlju dopremi oko 150 tona zlata iz SAD, ali neće prihvatiti predloge da se ukupne zlatne rezerve zemlje prebace u Nemačku.

- I ubuduće želimo da držimo rezerve u trgovačkim centrima za zlato da bismo, u slučaju da to bude nužno, njime u kratkom roku mogli da raspolažemo kao novčanom rezervom - saopštila je centralna banka.

Aktuelna tržišna vrednost ukupnih nemačkih rezervi zlata iznosi oko 144 milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka zlato zlatne poluge zlatne rezerve banke sef

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana