Bezbednosno upozorenje blokiralo platne kartice

Objavljeno: 16.12.2011


Vesti izvor: Kamatica

Nekoliko najvećih banaka u Srbiji, najprisutnije na tržištu u poslovanju sa stanovništvom, blokiralo je platne kartice kompanije Viza koje su izdale svojim klijentima, iz kako su naglasile iz "bezbednosnih razloga".

Kako "Kamatica" nezvanično saznaje više centrala banka u istočnoj Evropi upozorene su od strane centra kompanije Viza, da je u toku istraga "potencijalnog kršenja bezbednosti" koje može da ugrozi vlasnike Viza kartica širom istočne Evrope.

Elektronski mediji prenose deo saopštenja kompanije Viza u kome se navodi da ta kartičarska kompanija tesno sarađuje sa bankama na rešavanju tog problema kako klijenti ne bi bili oštećeni.

Prema poslednjim saznanjima "Kamatice"  i kartičarski sistemi MasterCard i Diners preventivno su reagovali zbog indicija mogućeg "ugrožavanja bezbednosti informacija".

Kompanija MasterCard saopštila je da je upoznata sa tim da je  "možda došlo do curenja podataka u Evropi", ali da sistemi kompanije MasterCard nisu komprovitovani.

"Kompanija MasterCard brine o korisnicima kartica i nastaviće da pažljivo prati ovu situaciju i preduzme potrebne mere kako bi zaštitila podatke korisnika. U slučaju da se utvrdi da je bilo koja MasterCard platna kartica ugrožena, kompanija MasterCard će obavestiti banke izdavaoce kartica o karticama izloženim riziku, kako bi mogle da preduzmu potrebne korake da zaštite korisnike kartica.  Ukoliko postoji zabrinutost korisnika kartica, potrebno je da se obrate finansijskoj instituciji koja im je izdala kartice", navodi se u saopštenju MasterCarda.

U susednoj Rumuniji predstavnici kompanije Viza i banke, već su se oglasile time povodom i, kako se navodi, već se radi na rešavanju tog problema.

Rumunska banka u državnom vlasništvu CEC banka, je u procesu blokade i izdavanja 17.000 novih kartica, koje mogu biti kompromitovane kao posledica inicdenta.

U saopštenju koje navodi CEC banka, navodi se da je blokada usledila nakon službenog upozorenja prema kojem su informacije koje odgovaraju podacima platnih kartica izdatih od strane rumunskih banaka i stranih finansijskih instuticija ugrožene.

CEC banka izričito navodi da napad nije usmeren samo ka klijentima te banke, da nije posledica propusta u sitemu banke kao i da je prema indicijama problem nastao u ugrožavanju sigurnosti međunarodne data baze.

Informaciju o potencijalnom bezbednosnom riziku za vlasnike Viza kartica, potvrdilo je i Udruženje banka Rumunije (ARB). U svom saopštenju ARB navodi da se ne očekuje da će vlasnici kartica biti pogođeni, ali se građani upozoravaju da kontaktiraju svoju banku ukoliko primete sumnjive transakcije sa svojih računa.

"Zabrinuti vlasnici kartica treblo bi da pomno prate stanje na svojim računima  i da obaveste banku ukoliko dođe do neobičnih aktivnosti",   rekao je Catalin Cretu, Visa Europe Country Manager za Rumuniju.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana