Vlada Crne Gore plaća ruske dugove

Objavljeno: 04.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Crnogorska vlada će do kraja ove sedmice morati da uplatiti Deutsche banci iznos od 23,4 milona evra na osnovu garancija koje je dala  Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), potvrđeno je iz ministarstva finansija, prenose podgorički mediji.

Postoji opasnost da se nakon aktiviranja garancija za kredit kod Deutsche banke aktiviraju i ostale vladine garancije date KAP-u, koja iznose oko 170 milioa evra s kamatama. Na naplatu 30. aprila dospijeva rata kredita od 16,3 milioa evra kod OTP banke, a Mađari su tokom reprogramiranja duga u oktobru upozorili da će aktivirati svih 49,6 miliona evra garancije ako rata ne bude podmirena u predviđenom roku.

Kombinat aluminijuma Podgorica je najveći industrijski gigant u Crnoj Gori i predstavlja 51 odsto izvoza, a od 2005. godine posluje u sastavu Centralno evropske aluminijske kompanije - CEAC, kompanije osnovane za upravljanje imovinom ruske EN plus Grupe u regionu centralne i istočne Evrope.

Nakon ulaska u sastav CEAC-a Aluminijski kombinat je zapao u teškoće, nije vraćao kredite niti je radnicima redovito isplaćivao plate zbog čega je došlo do niza radničkih štrajkova i zahteva da vlada reši njihove probleme. Ona je zaduživanjem ili izdavanjem garancija kod banaka kratkoročno osiguravala socijalni mir i sada kada su banke zatražile povraćaj kredita aktivirane su garancije koja je crnogorska vlada dala kako bi kombinat funkcionisao.

Crnogorski parlament, nakon više rasprava o KAP-u, naložio je vladi raskidanje ugovora s ruskim partnerom, za koga kažu da "skoro ništa" nije uložio u modernizaciju proizvodnje, da izvlači kapital iz Crne Gore, a ostavlja dugove crnogorskim građanima.

Predsjednik Odbora direktora KAP-a Aleksej Kuznjecov negirao je te tvrdnje, rekavši da je CEAC do sada uložio preko 200 miliona evra i da je izlišno očekivati značajnije poslovne rezultate u vreme kada cena metala na berzama značajno pada i da nemaju nikakvih subvencija u plaćanju električne energije, kao sve druge slične kompanije. On je poručio da će se, ako Crna Gora raskine ugovor, njegova kompanija žaliti međunarodnim sudovima.

Čak je i ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko, kako je preneo dnevnik DAN, rekao da bi taj postupak vlade zahladio rusko-crnogorske odnose, da bi se kasnije ispravio rekavši da je "loše shvaćen"  i da "u odnosima dve države ne postoji problem koji bi mogao da ugrozi bilateralne odnose".

Premijer Igor Lukšić je potvrdio da njegova vlada već radi na realizaciji zahteva parlamenta i koristi sve mehanizme, a neki su već pokrenuti, u cilju raskida ugovora s ruskim partnerom u KAP-u.

- To znači preuzimanje pune odgovornosti za rad KAP-a, stvaranje uvslova za stabilizaciju proizvodnje i osiguranje dugoročnog snabdevanja električnom energijom kako bi se stvorili uslovi za dovođenje novog partnera - kazao je Lukšić.

Što se kredita tiče, iz Vlade poručuju da ako se aktiviraju sve garancije, biće to veliki udar na državni budžet, ali da ga neće ugroziti.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana