EUR 118,09 USD 96,15 CHF 102,36

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 23.02.18. :: 118.0128 rsd

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

Objavljeno: 27.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Financial Times

Osiguravajuća industrija suočena je s najvećim gubicima u poljoprivredi ikad, nakon što je najgora suša u Sjedinjenim Državama u zadnjih pola sveka devastirala useve kukuruza i soje vredne nekoliko milijardi dolara – što je dovelo do velikih zahteva za odštetama, piše Financial Times.

Osiguravajuće kompanije koje pružaju tzv. zaštitu useva nadoknadiće deo troškova, dok deo rizika osigurava Američka vlada.

Poljoprivredni ekonomisti sa Univerzita u Illinoisu procjenjuju da će zbog suše ovogodišnji zahtevi za bruto odštetama iznositi 30 milijardi dolara, s osiguranim gubitkom od oko 18 milijardi.

Od toga bi Američka vlada pokrila oko 14 milijardi, dok bi gubitak privatnih osiguravajućih kompanija iznosio oko 4 milijarde.  

Rejting agencija Standard & Poor's procenila je gubitke privatnog sektora nešto više, na 5 milijardi dolara. 

- Suša u SAD-u je zaista katastrofalan događaj - napisao je u pismu klijentima Gregory W Locraft, analitičar osiguranja u Morgan Stanleyu, dodajući da je to  "verovatno najveći (osigurani) gubitak na usevima u istorijii“.

Profesori sa spomenutog univerziteta Gary Schnitkey i Bruce Sherrick upozorili su pak da su su neki od američkih osiguravajućih kuća u vlasništvu javno izlistanih kompanija, „koje možda nisu shvatile veličinu gubitaka koje bi njihove podružnice mogle da generišu“.  

Poljoprivredni ekonomisti kažu da će se stvarni nivo gubitaka na usevima znati tek u četvrtom kvartalu, nakon što poljoprivrednici dovrše žetve i procenitelji uđu u polja širom zemlje.

Američka meteorološka služba prošle sedmice je procenila da je suša zahvatila 87 odsto useva kukuruza u zemlji i 85 posto soje.