Novi Sad se zadužuje, a građani mogu da zarade

Objavljeno: 05.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Novosađani će uskoro moći da direktno učestvuju u finansiranju razvoja svoga grada, i to ne samo kao do sada posredno, plaćajući porez. Istovremeno će imati i priliku da zarade. 
 
Naime, izmenama Zakona o javnom dugu omogućeno je da komunalne obveznice kupuju i građani, a ne samo institucionalni investitori, odnosno banke i fondovi. Tako će građani – ne, naravno, samo Novog Sada već cele zemlje – biti u mogućnosti da štede ulaganjem u dugoročne municipalne obveznice glavnog grada Vojvodine.

Zarada, po onome što se do sada moglo čuti, neće biti izuzetno velika, ali tako je uvek slučaj kad je reč o obveznicama koje izdaje država, odnosno neki njen nivo. Državne i komunalne obveznice se i kod nas i u svetu smatraju za prilično sigurnu investiciju – šanse da ulaganje propadne su gotovo minimalne, ali zato ni profitna stopa nije visoka kao kad se, na primer, ulaže u akcije neke kompanije čija vrednost na tržištu dinamično raste. Po proceni člana Gradskog veća Novog Sada zaduženog za finansije Živka Makarića, oni koji investiraju u ove obveznice mogli bi nakon 12 godina zaraditi 60 posto u odnosu na početnu vrednost investicije.

Pojednostavljeno, grad će emitovati obveznice u vidu kupona u vrednosti 100 evra koje će građani otkupljivati. Novi Sad će tako pozajmljenim novcem finansirati izgradnju nekoliko kapitalnih infrastrukturnih objekata. S druge strane, grad se obavezuje na to da će taj novac vraćati tokom narednih 12 godina, s kamatom. Takođe, ulagači će imati priliku da i u međuvremenu trguju ovim obveznicama na finansijskom tržištu kao i svakom drugom hartijom od vrednosti.

Po Makarićevim rečima, u pitanju su kuponske obveznice koje će se isplaćivati dva puta godišnje. Prve dve godine biće isplaćivana samo kamata, dok će u narednih deset godina s kamatom na račune Novosađana legati i deo glavnice. Ipak, javnost će o svemu biti detaljnije obaveštena do kraja aprila.

Podsetimo, grad Novi Sad je prošle godine doneo odluku da se zaduži 35 miliona evra izdavanjem komunalnih obveznica. Taj novac grad će upotrebiti za dovršetak izgradnje Bulevara Evrope, kao i za izgradnju kanalizacione mreže u prigradskim naseljima. Prvu tranšu obveznica već je otkupila Unikredit banka koja je dala najbolju ponudu – godišnju kamatu od 6,25 posto. To je novosadske gradske čelnike uverilo da su postupili bolje nego da su se zadužili uzimajući klasičan kredit kod komercijalnih banaka, s obzirom na to da je kod nas gotovo nemoguće zadužiti se tako jeftino.

I država Srbija je lane emitovala obveznice, ali je prošla prilično lošije, dobivši kamatu od 7,25 posto. Pod sličnim uslovima kao i Srbija, a skuplje od Novog Sada, nedavno se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila i Italija, čiji je finanijski kredibilitet dobrano uzdrman velikim javnim dugom.

Ipak, bolje od Novog Sada prošlo je Užice. U tom gradu su, sledeći primer glavnog grada Vojvodine, takođe nameravali da emituju obveznice, ali su istovremeno poslali i ponudu bankama za kreditno zaduživanje. Taj „trik” im je upalio pa su dobili kredit po ceni od oko pet procenata godišnje kamate.

Dve vrste kritika su do sada stigle na račun Novog Sada zbog izdavanja obveznica: prva se tiče uopšte potrebe za zaduživanjem grada s obzirom na visoke budžetske prihode koje ima, a druga opravdanosti novog zaduživanja, s obzirom na to da je javni dug Srbije prešao zakonski dozvoljenu granicu. Makarić objašnjava da je ovo jedini dug kojeg Novi Sad ima i da je dobijen pod veoma povoljnim uslovima.

– Reč je o povoljnom zaduživanju kojim ćemo rešiti neke od najkrupnijih infrastrukturnih problema u gradu. Naime, dug treba da vratimo za 12 godina, s dve godine počeka. Pri tom, iznos godišnje rate jednak je iznosu 2,86 odsto ovogodišnjeg budžeta grada. Da li biste se vi zadužili pod uslovom da vam je rata manja od tri odsto plate? Naravno, tokom godina budžet grada će rasti, tako da će procentualni udeo duga biti još niži – kaže Makarić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana