Mađarska uvodi porez na finansijske transakcije?

Objavljeno: 05.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Mađarska vlada planira da uvede porez na finansijske transakcije, napisao je mađarski ministar ekonomije Gyorgy Matolcsy u četvrtak u kolumni u mađarskom nedeljniku Heti Valasz

- U finansijskom sistemu nemamo poreza na transakcije, tako da moramo da uvedemo porez na finansijske transakcije u sklopu preusmeravanja poreskog fokusa na promet i potrošnju - napisao je mađarski ministar. 

Taj arhitekt niza nestandardnih mera u ekonomskoj politici među kojima su najviši bankarski porez u Evropi i vladin program za olakšanu otplatu kredita u stranoj valuti koji je bankama prouzrokovao velike gubitke, nije želeo podrobnije da govori o vremenskom okviru za uvođenje takvog poreza niti o njegovoj visini.

Dodatno, Matolcsy je istakao da se zalaže da Mađarska uvede pet različitih stopa poreza na dodanu vrednosti (PDV), od pet, 15, 20 i 25 odsto, i najvišu stopu PDV-a od 30 odsto koja bi se tako podigla sa sadašnjih 27 procenata.

Mađarska stopa PDV-a od 27 odsto najviša je Evropskoj uniji. Ministar ekonomije napomenuo je da takve poteze EU zasad ne dopušta. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana