Bosna na korak od grčkog scenarija

Objavljeno: 06.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Međunarodna agencija „Mudiz” snizila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine sa B2 na B3 i stavila je „na posmatranje”, sa mogućnošću daljeg snižavanja. BiH sada ima najgori rejting u regionu i jedan od najgorih u svetu.

Ovaj potez, kako se navodi u saopštenju „Mudiza”, usledio je zbog pogoršanja stanja javnih finansija i zaoštravanja političkih prilika, te očekivanja da će „antagonistička politička dinamika odgovorna za pogoršanje stanja i dalje biti prisutna”.

U saopštenju iz „Mudiza” naglašava se, između ostalog, da BiH ima „slabu” perspektivu ekonomskog rasta i „visoku” stopu nezaposlenosti i da su njene vlasti donosile „nesprovodive i politički motivisane odluke” o povoljnom penzionisanju i drugim socijalnim transferima.

- Snižavanje rejtinga, uz negativne izglede za naredni period, posledica je pogoršanja stanja u vezi sa budžetima svih nivoa, uključujući pojavu velikog deficita u oba entiteta i ograničen pristup spoljnom finansiranju - stav je „Mudiza”.

Ekonomski analitičar u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran smatra da su sniženje rejtinga i izraženo negativno očekivanje sasvim realan odraz ekonomske situacije u BiH.

- Jedina pozitivna stvar koja se dogodila u neposrednoj prošlosti jeste formiranje Saveta ministara BiH -  kaže on i dodaje da i to nije čin koji treba hvaliti, jer „nisu bili u stanju da usvoje ni novi budžet

Gavran podseća da je BiH na početku ove godine imala „veliki” pad izvoza i ukazuje na neizvesnost u vezi sa stendbaj aranžmanom i eventualnu mogućnost vraćanja spoljnog duga.

- Ako ne dođe do velikih promena, pre isteka ove godine možemo očekivati čak i nova pogoršanja - izričit je on.

Sa poslednjim snižavanjem kreditnog rejtinga BiH je spala na dno B kategorije i samo jedna stepenica deli je od ulaska u zonu C, odnosno od grčke sudbine.

Međutim, Gavran smatra da je sudbina Grčke nešto što je mnogo bolje od onoga što se može desiti BiH, s obzirom na činjenicu da je Grčka članica EU.

- Ako BiH dođe i u približno stanje zaduženosti kao Grčka, niko joj neće pomoći, bankrotiraće i proći mnogo gore - tvrdi on.

Komentarišući uštede koje je najavio ministar finansija BiH Nikola Špirić, Gavran kaže da bi značajnije uštede mogle pomoći, ali pod uslovom da budu sprovedene, ne samo na nivou Saveta ministara BiH, nego u okviru cele javne administracije.

BiH još uvek nema budžet za ovu godinu, a u poslednjih 16 meseci donela je šest odluka o privremenom finansiranju i po tome je svetski rekorder. Poslednja takva odluka donesena je prošle sedmice. Međunarodne institucije u BiH apeluju da se donese budžet na čije usvajanje, sada već 16. dan, na protestu u Sarajevu čeka i nekoliko stotina bivših vojnika Oružanih snaga BiH.

Gavran smatra da je ovaj višednevni protest „odraz” potpune fiskalne i svake druge neodgovornosti nadležnih institucija koje su donele „apsurdna” zakonska rešenja, obavezujući se tako na enormne i ničim neopravdane isplate iz budžeta.

- Zakon zbog kojeg se sve ovo dešava usvojen je uprkos upozorenjima sa svih odgovornih međunarodnih i domaćih nivoa da ga ne treba usvajati - kaže on i napominje da zakon koji 35-godišnjacima, bivšim vojnicima, daje pravo na penziju nije i jedini.

- Mnogo je zakonskih rešenja donesenih zbog kupovine glasova, koja tretiraju obavezu isplate nekih neverovatnih penzija i drugih potpuno neopravdanih socijalnih davanja koje ne bi mogla podneti ni daleko bogatija država od BiH -upozorava Gavran i zaključuje da se to mora „obustaviti i svesti u realne okvire potrošnje”. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana