Cilj 2,2 milijarde evra investicija

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Božidar Laganin kaže da ne jenjava interesovanje investitora za Srbiju. On se nada da će ova godina biti uspešna kao prethodna, iako je izborna. 

 - SIEPA svakodnevno radi na projektima koji su u toku, ali i odgovara na nova interesovanja ulagača - kazao je Laganin novinarima. Prema njegovim rečima, za ulaganje su zainteresovani investitori iz autoindustrije, informaciono-komunikacionih tehnologija, elektronske i tekstilne industrije, industrije nameštaja i turizma.

- Prošla godina bila je dobra i Srbija je napravila odličan rezultat u privlačenju investicija, najbolji u regionu. Cilj je da u ovoj godini pokušamo da ponovimo taj rezultat kada je bruto priliv direktnih stranih investicija bio 2,2 milijarde evra - rekao je Laganin.

On je podsetio i da su novi američki investitori počeli poslovanje u Srbiji, kao što je kompanija Kuper tajer, koja će proizvodnju guma u Kruševcu širiti prema planu, a kompanija NCR razmišlja o širenju poslovanja. I druge američke kompanije s kojima se razgovaralo prilikom decembarske posete SAD, istakao je, odmakle su u pripremama za otvaranje predstavništva u Srbiji.

Izborna godina sve usporava

- Siguran sam da ćemo uskoro biti u prilici da javnosti predstavimo ulazak novih igrača na srpsko tržište - kazao je Laganin, ali nije mogao da precizirao o kojim kompanijama je reč. Kako je istakao, u poslednjih par meseci velike kompanije su donele odluke da ulažu u Srbiji i to je osvedočeno potpisivanjem različitih ugovora i sporazuma kompanija s Vladom Srbije.

On je dodao da će fokus SIEPA u izbornoj godini u Srbiji biti na realizaciji projekata, jer su izborne godine one u kojima administracija tradicionalno usporava i nastaju „uska grla“ oko organizovanja sastanaka, brzine odgovora i obezbeđivanja informacija. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana