Srbija je

Objavljeno: 26.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Blic

Za samo godinu dana broj italijanskih firmi u Srbiji porastao je za 120 i sada ih je ukupno 400. Ukupan broj ulaganja dostiže cifru od 2,6 milijardi evra. 

Zbog niskih troškova rada, povoljnog poreskog sistema i značajnih novčanih podsticaja koje daje država Srbija je novi eldorado za italijanske ulagače, konstatovao je skoro tamošnji visokotiražni list “La republika”. 

Italijanske firme danas ostvaruju obrt od oko 2,5 milijardi evra, zapošljavaju oko 20.000 radnika i ubedljivo najviše, preko 60 odsto, posluje u tekstilnoj industriji.  I “Danijeli”, proizvođač metalnih delova u automobilskoj industriji, obznanio je planove da izgradi čeličanu u Šapcu vrednu pola milijarde evra. 

Sa dolaskom ove kompanije Italija će presitići Austriju i postati najveći strani ulagač u Srbiji.  Danijeli je podstaknut dolaskom „Fijata“, kao i „Manjeti Marelija“, „Dajteka”, “Lames grupe”, “Konfekcioni Andrea”. 

Još jedna velika kompanija za proizvodnju nameštaja razmišlja o investiciji vrednoj nekoliko stotina miliona evra i narednih mesec dana će odlučiti da li im odgovara Srbija.

 U granama poput tekstilne industrije upravo je cena rada presudan faktor da donesu odluku o ulaganju, kaže Aleksandar Miloradović iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza. Pored toga, Italijane zanima koliko su brze carinske procedure, naročito sa Mađarskom. 

- Često pitaju i za sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, s tim što su im šanse za izvoz na to tržište male, budući da samo „Fijat“ može da isporuči velike količine robe, a automobili su izuzeti iz sporazuma - objašnjava Miloradović. 

On kaže i da je 80 odsto proizvodnje italijanskih firmi namenjeno izvozu, mahom u zemlje Evropske unije. Stoga se u poslednjih pet godina promenila i struktura spoljnotrgovinske razmene jer je Srbija skoro udvostručila svoj izvoz u Italiju na 936 miliona evra prošle godine.

Međutim, upravo to bi moglo biti veliki minus u godinama krize. Stalni predstavnik MMF-a Bogdan Lisovolik skoro je upozorio da je za privredni oporavak Srbije loše što su joj glavni spoljnotrgovinski partneri, kao i strani ulagači, iz zemalja u dubokoj recesiji, misleći i na Italiju.

Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović objašnjava da to pre svega znači da će banke kako one u matičnoj zemlji tako i ovde u zemlji teže dolaziti do kapitala.

- Krediti su glavni izvor finansiranja kompanija i kad se sistem poljulja kao što se sad dešava, onda firme nemaju sredstva za ulaganje -  zaključuje Musabegović. 

Ekonomista Stojan Stamenković upozorio je na katastrofalne rezultate naše industrije u februaru.

Zbog odlaska “Ju-es stila” proizvodnja metala opala je za čak 86 odsto u odnosu na lane.

- Tek od sledeće godine videćemo da li je Fijat dovoljna kompenzacija za odlazak Ju-es stila - kazao je Stamenković.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana